Recensie: In The Heights

Recensie: In The Heights

Lieve lezers,

Het oude normaal begint stukje bij beetje terug te komen in ons koude kikkerlandje, op de grote markt in het centrum is het weer bedrijvig op de terrassen en de kermis heeft een week lang lekker staan tetteren op de esplanade.

Alleen lijkt de daadwerkelijke zomer dit jaar overgeslagen te worden, met een temperatuur van gemiddeld 21 graden en een hoop dagen met regen is het toch een klein beetje doorbikkelen.
Om dan toch een beetje in zomerse sferen te komen ben ik voor het eerst naar Het Filmhuis in de nieuwe bibliotheek geweest voor de film ”In The Heights”. En ik neem jullie graag mee in mijn bevindingen!

Ik begin met de locatie van de film aangezien het niet in het bekende Kinepolis was maar in de ingebouwde bioscoop van de bibliotheek. En hoe flauw ook, ik vind dat hier nog een flinke inhaalslag gemaakt kan worden met bepaalde factoren.

Zo was het geluid van de film, voor een bioscoop, vrij zacht. Uiteraard hoef ik ook niet een bioscoopzaal uit te lopen met gehoorschade, maar een beetje extra volume zou een welkom iets zijn geweest. Ook is het formaat van het scherm relatief klein waarbij ik helaas op diverse congreslocaties grotere schermen heb gezien daar valt dus ook zeker nog een inhaalslag te maken.

En dan het laatste puntje van kritiek voor ik de film met jullie ga uitpluizen, en dat is het grove gebrek aan drankjes of hapjes vanuit de bibliotheek zelf. Ik verwacht zeker geen gigantisch aanbod van nacho’s tot schepsnoep zoals bij een Pathé of Kinepolis, maar bij een film van langer dan twee uur zou de mogelijkheid tot een flesje water kopen, of een pauze, een goede toevoeging zijn.

Dan de film zelf: In The Heights!

In The Heights is begonnen als musical geschreven door Lin – Manuel Miranda, voor sommigen van jullie wellicht bekend als de maker van de bekende historische musical Hamilton. (deze is te bekijken via Disney+)

Zowel de musical als de film nemen je mee naar de wijk Washington Heights in New York City, de wijk waar de Latino Cultuur zich heeft gesettled en waar je kennis maakt met Usnavi gespeeld door de getalenteerde Anthony Ramos en zijn droom om terug te emigreren en zijn droom achterna te gaan in de Dominicaanse Republiek.

In deze Washington Heights vinden wij ook nog vele andere prachtige culturen en mensen met ieder hun eigen pad en hun eigen dromen en relaties met elkaar. Als ik deze allemaal voor jullie zou uitpluizen veranderd dit in een boekwerk in plaats van een recensie, maar het is Lin – Manuel goed gelukt om al deze persoonlijke kleine verhaallijnen te verwezen tot één prachtig geheel.

De film focust zich op het gebruik van rap en hip-hop voor de soundtrack en voor mensen die niet gewend zijn aan musicals zal dit wellicht eventjes wennen zijn maar het is erg natuurlijk verwerkt in het acteerwerk waardoor het zeker niet een storend element is.

Een advies wat ik dringend wil geven bij het kijken van deze film is om te concentreren op de audio en niet op de ondertiteling. De songteksten zijn heel goed uitgedacht in de Engelse en hier en daar Spaanse taal, echter slaat de Nederlandse ondertiteling hier en daar dusdanig nergens op dat het alleen maar verwarring op zal wekken.

Op dit moment draait de film nog tweemaal in de bibliotheek, bij Pathé en is te vinden op Pathé Thuis!
Zeker een mooie film om aan te raden met een steengoede soundtrack.

Tot de volgende keer!

Simon

25 jaar. Liefhebber van musicals, lekker eten en politiek.

Gerelateerde berichten

Recensie: ONT-MOET van Theatergroep SubSub

Recensie: ONT-MOET van Theatergroep SubSub

Interviews met de acteurs van ONT-MOET!

Interviews met de acteurs van ONT-MOET!

Interview met de acteurs van ONT-MOET

Interview met de acteurs van ONT-MOET

Corrosia maakt programma Enter Almere Haven bekend

Corrosia maakt programma Enter Almere Haven bekend