Als je aan Prinsjesdag denkt, dan denk je hoogstwaarschijnlijk al gauw gelijk aan het Koningshuis. Maar deze derde dinsdag uit de maand september is veel meer dan alleen dat! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder…

 

Prinsjesdag wordt ook wel eens beschreven als: HET feest binnen de Nederlandse democratie. Op deze belangrijke dag begeeft de Koning zich namelijk richting de Trêveszaal, gevestigd op het Binnenhof in Den Haag, om daar de troonrede voor te lezen.

 

Deze zogenaamde troonrede bevat allereerst de belangrijkste aspecten die voorafgaand in Nederland en de rest van de wereld zijn voorgevallen. Daarnaast zal de Koning vanuit de troonrede ook alle plannen en maatregelen op het gebied van bestuur en wetgeving voor het desbetreffende jaar delen met de leden van de Staten Generaal (= de regering en Eerste/Tweede Kamer) en met de rest van de Nederlandse bevolking die dit live op tv kan volgen. Nu hoor ik je als lezer van dit blog al denken: Schrijft de Koning de troonrede dan helemaal zelf? Nee, dat is niet het geval! Voor hem wordt deze namelijk door de Minister-President met bijdragen van andere ministers geschreven, waarna de ministerraad deze vaststelt.

 

De boodschap die achter de troonrede van dit jaar zal schuilen is voornamelijk gericht op het feit dat er voorspelt wordt dat de gemiddelde Nederlander komend jaar iets meer geld te besteden zal hebben en men hierdoor hoopt te voorkomen dat het aantal mensen in armoede toeneemt.

 

Mocht je je nog verder willen verdiepen in dit onderwerp, klik dan vooral nog even op de volgende link!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!