18 juli 1918, een dag waarover velen generaties nog zullen spreken… Nu zo’n 105 jaar geleden werd namelijk de wereldberoemde grootheid Nelson Mandela (1918-2013) geboren. Sommigen zullen hem ook wel kennen als strijder voor gelijke rechten. Tot vandaag de dag nog steeds een erg belangrijke dag binnen de geschiedenis. Benieuwd waarom? Dat lees je in dit blog!

 

Nelson Mandela was iemand die streefde naar vrede. Dit deed hij voornamelijk door te strijden tegen de apartheid en het racisme in de wereld.

Toen in 1948 de apartheid officieel in de wet werd vastgelegd werd hij als leider van het ANC (African National Congres) gevangen genomen. Deze organisatie stond namelijk voor gelijke rechten voor eenieder en dit werd toen der tijd als illegaal beschouwd. Uiteindelijk werd hij op 11 februari in het jaar 1990 vrijgelaten door Frederik de Klerk, de president die toen aan de macht was.

Vier jaren later, om precies te zijn op 27 april 1994 werd hij vervolgens zelf verkozen als eerste gekleurde president van Zuid-Afrika OOIT. Ondanks het feit dat hij maar vijf jaar aan de macht is geweest vanuit deze positie, is zijn positieve impact op de wereld enorm geweest. Dit blijkt ook maar weer aan de Nobelprijs voor de Vrede die hij overhandigd kreeg in 1993.

Kortom: als je aan Nelson Mandela denkt, dan denk je aan rechten van vrijheid. Vormen van vrijheidsrechten die wij hier in Nederland kennen zijn onder andere:

  • Artikel 1 Gw* – gelijke behandeling en discriminatieverbod
  • Artikel 4 Gw* – kiesrecht
  • Artikel 6 Gw* – vrijheid van godsdienst en levensovertuiging
  • Artikel 7 Gw* – vrijheid van meningsuiting
  • Artikel 10 Gw* – privacy

*Gw staat voor Nederlandse Grondwet

Tot slot als afsluiter nog even een van zijn bekende en diepzinnige uitspraken:

Real leaders must be ready to sacrifice all for the freedom of their people.”

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!