Wat is keep it clean day?

Tijdens Keep it Clean Day ruimt Nederland al het zwerfafval op. Met z’n allen tegelijk, op dezelfde dag. Hetzelfde moment. Met bedrijven. Organisaties. Instanties en op alle scholen!

Het is ontstaan in 2012, altijd op de derde vrijdag van september. Vaak organiseren we onszelf rondom subsidies en stichtingen. Op KeepitCleanDay! slaan we dit over en doen een beroep op iedere Nederlander in ons land. Als we allemaal een beetje doen, hebben we samen een heleboel. Dit vormt een gezond tegenwicht in het bureaucratische landschap van de afvalproblematiek. Ruim 68 gemeenten zijn al jaren actief aan boord, waaronder de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

ZONDER GELD & PAPIER.

In Nederland geven we ongeveer € 2.500.000 miljoen euro per jaar aan zwerfafval uit. Dit gooien we letterlijk naast de prullenbak. We besteden het aan preventie, opruimen en de verwerking. KeepitCleanDay werkt om die reden zonder geld, zonder papier en zonder juridische vormgeving.

SAMEN OPRUIMEN IS EENVOUDIGER DAN OOIT.

In tegenstelling tot veel andere zwerfafval opruimdagen is het meedoen aan KeepitCleanDay eenvoudiger dan ooit. Iedereen die op vrijdag 16 september 2016 een stuk zwerfafval op de juiste plek achterlaat, is al deelnemer. Iedereen kent de lege blikjes langs de bosjes, de snoeppapiertjes op de stoeprand en de verdwaalde flesjes in het gras. In plaats van door te lopen en te vertrouwen op de regionale vuilnisdienst, is KeepitCleanDay bedoeld om zèlf aan de slag te gaan. Door eigenaarschap te nemen over onze directe leefomgeving, hebben we een veel grotere invloed op het geheel. Kleine beetjes, maken samen een heleboel.

INSPIRATIE.

KeepitCleanDay is geïnspireerd op het Estse ‘Teeme Ara’ en Sloveense ‘Ocistimo Slovenijo’, die beiden in 2008 en 2010 hun land opruimden. Zonder top-down structuur, zonder juridische vormgeving en zonder geld. Dit is bovendien de kern van KeepitCleanDay. Maar, waar Estland en Slovenia na dat eerste jaar veranderden in een non-profit organisatie en subsidies aanvroegen, bleef KeepitCleanDay volledig onafhankelijk bewegen en in eigendom van álle Nederlanders. Er is geen organiserend projectteam, er worden enkel wat praktische taken uitgevoerd als de dag dichterbij komt. De rest ligt allemaal in de regio. Net als het zwerfafval.

KeepItCleanDay is het simpelste Opruimfeest van Nederland. Met vijf eenvoudige uitgangspunten:

  1. Het heet KeepItCleanDay
  2. Het is op de derde vrijdag in September
  3. Je gebruikt het KeepItCleanDay logo
  4. Het is voor iedereen in Nederland
  5. Je ruimt zwerfafval op

Meer weten over keep it clean? Klik dan op deze link!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!