Afgelopen woensdag, 9 november 2022 om precies te zijn, was het Wereld Vrijheidsdag. Een erg belangrijke dag binnen de geschiedenis! Benieuwd waarom? Lees dan snel verder…

 

Wereld Vrijheidsdag bestaat al sinds 1996 en is opgericht door de Verenigde Naties, ook wel VN genoemd. De Verenigde Naties is een organisatie die bestaat uit 193 landen, die samenwerken om meer vrede en veiligheid te creëren in de wereld. Deze belangrijke dag valt op 9 november, omdat de val van de Berlijnse muur (1989) op exact dezelfde datum heeft plaatsgevonden.

De Berlijnse Muur werd door de leider van de Sovjet-Unie (Nikita Chroesjtsjov) in 1961 opgericht en zo werden Oost-Duitsland en West-Duitsland van elkaar gescheiden. Door de Berlijnse Muur ontstonden er twee verschillende stromingen, ook wel het communisme en het kapitalisme genoemd. Het communisme is een stroming die staat voor gelijkheid, waardoor eigenlijk vrijwel alles onder de macht van de staat valt. Daarentegen staat het kapitalisme voornamelijk voor vrijheid.

De reden achter het bouwen van de Berlijnse Muur? Het tegengaan van de leegloop van de DDR (Oost-Duitsland), waar men in minder vrijheid leefde (communistisch) dan in de BRD (West-Duitsland). De val van de Berlijnse muur in 1989 betekende de hereniging van velen families en het doen ontstaan van een nieuwe vorm van vrijheid!

 

Vrijheid is lang niet altijd even vanzelfsprekend en precies om deze reden bestaat Wereld Vrijheidsdag. Het is dan ook enorm belangrijk dat iedereen hier jaarlijks wereldwijd even een moment bij stilstaat, stilstaat bij de vorm van vrijheid die wij vandaag de dag kennen! Vormen van vrijheidsrechten die wij hier in Nederland kennen zijn onder andere:

  • Artikel 1 Gw* – gelijke behandeling en discriminatieverbod
  • Artikel 4 Gw* – kiesrecht
  • Artikel 6 Gw* – vrijheid van godsdienst en levensovertuiging
  • Artikel 7 Gw* – vrijheid van meningsuiting
  • Artikel 10 Gw* – privacy

*Gw staat voor Nederlandse Grondwet

Op een dag als deze zijn er ook velen mensen uit de geschiedenis waaraan je kunt denken bij het horen van: ‘rechten van vrijheid’.

Zo heeft onder andere Nelson Mandela een enorm grote rol gespeeld als mensenrechtenvoorvechter. Hij vocht voornamelijk tegen de rassen-ongelijkheid tijdens de apartheid in Zuid-Afrika.

Daarnaast heeft Ruth Bader Ginsburg ook een enorm grote rol gespeeld als mensenrechtenvoorvechter. Ondanks het feit dat zij wellicht wat minder bekend is onder de jongeren, vocht zij voornamelijk voor de vrouwenrechten. Zij was dan ook de eerste persoon in de geschiedenis OOIT die het is gelukt om het Hooggerechtshof in Amerika een streep te laten zetten door een wet op staatsniveau. De wet in kwestie discrimineerde namelijk op basis van gender. Dit maakte haar een van de machtigste vrouwen van Amerika in de 20ste eeuw!

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!