Topsport, het vergt discipline, doorzettingsvermogen en heel wat geduld. Uiteindelijk doe je het maar voor 1 ding: de top bereiken. Je hebt er veel voor over, misschien wel alles. Afspraken zeg je af om te trainen, want dat kan nog wel even wachten. Sporten is prioriteit nummer 1, sporten is je leven. In deze blog vertel ik, Gina Maatman, hoe het leven als (top)sporter eruit ziet. Ik neem jullie mee in mijn leven (;

Ik zal mij even kort voorstellen: Ik ben Gina Maatman, 19 jaar oud en woon in Almere. Ik speel bij Jong AZ Vrouwen (vorig jaar nog VV Alkmaar). Verder doe ik de opleiding Marketing en Communicatie op het Johan Cruyff College in Amsterdam. Mijn leven is afgestemd op voetbal. Iedere dag reis ik 2 uur heen en 2 uur terug om te trainen. Ik ben dus eigenlijk langer onderweg dan dat ik daadwerkelijk train, maar ik heb het er allemaal voor over. Als topsporter moet je niet alleen fysiek in orde zijn, maar ook mentaal.

De vraag is nu: wat is belangrijk om te hebben/kunnen als (top)sporter?

  1. Discipline: als (top)sporter moet je zorgen dat je ritme in orde is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je voeding en je slaap. Als jij de volgende dag vroeg op moet, maar je ligt om 02:00 nog wakker met een zak chips op je schoot, dan ben je alles behalve fit voor de training/wedstrijd. Deze 2 factoren zijn erg belangrijk.
  2. Doorzettingsvermogen: stel je voor, je zit in een team, maar je krijgt amper speeltijd van je trainer. Je baalt, want het liefst speel je de hele wedstrijd. Het is nu belangrijk om door te zetten: geef elke training 100% en laat zien dat jij daar op het veld hoort te staan in plaats van je concurrent.
  3. Presteren onder druk: in de sportwereld heeft men geen medelijden met je. Als je slecht speelt denken ze niet: dat kan gebeuren. Nee, je hoort te presteren onder alle omstandigheden. Mentaal sterk zijn is hier van belang. Zorg dat het niet te veel in je hoofd gaat zitten. Bewijs het tegenovergestelde aan de buitenwereld.
  4. Plezier: de reden dat je met je sport begon is omdat je het leuk vond. Toevallig kun je het ook heel goed, maar dat betekent niet dat plezier niet meer belangrijk is. Zorg dat je elke dag geniet van het feit dat je op het veld mag staan. Pas dan kun je je verder ontwikkelen!

Deze 4 dingen zijn van belang als (top)sporter zijnde, maar maak het niet te moeilijk voor jezelf. Je kunt ook lekker sporten omdat je het ontspannend vindt, of omdat het voor afleiding zorgt. Sporten is voor leuk, gezond en voor iedereen! Dus trek je sportkleding maar aan en gaan met die banaan!

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!