Als je binnenkort 18 jaar wordt dan komt er als jongvolwassene een hoop op je af. Zo mag je ineens van alles, maar moet je ook een aantal zaken geregeld hebben. Want als je eenmaal 18 jaar oud bent ben je officieel volwassen en daar horen nou eenmaal verantwoordelijkheden bij. Zo mag je als je 18 jaar bent voor het eerst stemmen, meer werken en abonnementen afsluiten. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die je moet regelen als je 18 jaar bent geworden. Hoe je dit allemaal kunt regelen heeft 18 en nu? voor je op een rijtje gezet in de checklist voor 18-jarigen.

DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van al je digitale aanvragen zoals je studiefinanciering en toeslagen heb je een DigiD nodig. Zonder een DigiD kom je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, gewoon op www.digid.nl.

Zorgverzekering regelen

Als je 18 jaar of ouder bent is een zorgverzekering verplicht, afsluiten dus. Ben je niet verzekerd dan krijg je simpelweg een boete. Veel verzekeraars hebben speciaal voor jongeren pakketten samengesteld, zodat je alleen betaalt voor de zorg die je nodig hebt. Ga voor studentenkorting op je zorgverzekering, vergelijk de goedkoopste studenten zorgverzekeringen. Bereken hier je premie en regel je zorgverzekering

Zorgtoeslag aanvragen

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben, dit kost een hoop geld. Speciaal voor de mensen met een lager inkomen (jongeren en studenten dus) is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming op de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag aanvragen

Studiefinanciering en OV-chipkaart regelen

Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en volg je een voltijdopleiding (BOL), dan heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en eventuele aanvullende beurs of lening. Waar je precies recht op hebt, hoe het werkt en waar je het kunt aanvragen lees je op onze pagina over de studiefinanciering.

Aanmelden bij kamersites

Nee, hiervoor hoef je niet van plan te zijn om snel het ouderlijk huis uit te gaan. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Het is dus een aanrader om je in te schrijven vanaf de dag dat je 18 jaar bent. Dit doen verhoogt je kansen later op een leuke studentenkamer of huurhuis. Start hier je zoektocht naar een studentenkamer of huurhuisje.

Geld verdienen, zoek een bijbaan

Vanaf het moment dat je 18 jaar bent moet je toch echt alles zelf gaan betalen. Dit betekent dat je inkomsten moet gaan creëren, bijvoorbeeld door een bijbaantje te nemen. Alles over het krijgen van een bijbaantje en leuke tips lees je natuurlijk op onze bijbaan pagina.

Begin met sparen, open een online spaarrekening

Nu je inkomsten hebt en dingen moet gaan betalen heb je een betaalrekening nodig, vaak hebben je ouders deze al voor je geopend. Sparen is belangrijk en kun je doen in een spaarvarken of gratis, veilig en online op een internetspaarrekening. Alles over een internetspaarrekening lees je op de pagina sparen.

Uitvaartverzekering regelen

Je zult het vast niet geloven maar dood gaan is een dure grap, een uitvaart in Nederland kost namelijk al gauw €8.500,-. Een hoop geld en het is slim om je hiervoor goed te verzekeren. Vanaf het moment dat je 18 jaar bent hoort een uitvaartverzekering er nou eenmaal bij, deze moet je zelf regelen.

Goedkoper mobiel internet

Een mobiele telefoon is belangrijk, want zonder ben je natuurlijk helemaal nergens. Maar je bent al veel geld kwijt aan o.a. je zorgverzekering, check daarom hier de goedkoopste sim-only abonnementen en abonnementen met toestel.

Administratie opbouwen

Het allerbelangrijkste om mee te beginnen is een overzichtelijke (digitale) administratie. Zorg dat je al jouw belangrijke documenten, zoals je verzekeringspolis of belastingaangifte altijd en overal snel kunt vinden, bijvoorbeeld als de Belastingdienst hierom vraagt. Ook weet je veel beter wanneer je iets moet regelen, aanvragen of stopzetten als je je spullen netjes op orde hebt. Zo voorkom je boetes, of betaal je niet onnodig voor abonnementen.

Meer informatie studiefinanciering, verzekering en toeslagen vind je op 18 en nu? 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!