We moeten even serieus praten over een onderwerp dat veel van ons jongeren soms de kriebels geeft: bel-angst. Je weet wel, dat gevoel van paniek en ongemak wanneer je de telefoon moet oppakken en iemand moet bellen. Maar wees gerust, je bent niet de enige die hiermee worstelt. In deze blog gaan we het hebben over bel-angst en geven we je enkele praktische tips om het te overwinnen. Dus leun achterover, ontspan en laten we dit samen aanpakken!

Bel-angst, oftewel telefoonangst, is een veelvoorkomend probleem onder jongeren. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals verlegenheid, gebrek aan zelfvertrouwen, angst om iets verkeerds te zeggen, of simpelweg het ongemak van het niet kunnen zien van de non-verbale communicatie van de ander. Maar hey, we begrijpen je volledig! Het goede nieuws is dat bel-angst iets is waar je aan kunt werken en dat je kunt overwinnen.

Dus, laten we meteen naar de tips gaan om jouw bel-angst te verslaan:

1. Voorbereiding is de sleutel: Voel je je ongemakkelijk om iemand te bellen zonder te weten wat je precies wilt zeggen? Schrijf dan van tevoren een korte samenvatting van hetgeen je wilt bespreken. Maak notities, stel vragen op en zorg ervoor dat je het gesprek in de juiste richting stuurt. Vertrouw ons, deze kleine voorbereiding zal je zelfvertrouwen een boost geven.

2. Begin met oefenen: Rome werd ook niet in één dag gebouwd, toch? Begin met het bellen van mensen die je al kent en waar je je comfortabel bij voelt. Dit kunnen vrienden, familieleden of zelfs lokale bedrijven zijn. Hoe vaker je oefent, hoe beter je wordt. Stap voor stap zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt.

3. Visualiseer succes: Sluit je ogen en stel jezelf voor dat je een telefoongesprek voert waarin alles soepel verloopt. Zie jezelf vol zelfvertrouwen praten en begrepen worden. Positieve visualisatie kan je helpen om je mindset te veranderen en je angst te verminderen.

4. Wees aardig voor jezelf: Wees niet te streng voor jezelf als een telefoongesprek niet helemaal gaat zoals gepland. Fouten maken is menselijk, en de meeste mensen begrijpen dat. Blijf positief, leer van eventuele struikelblokken en geef jezelf een schouderklopje voor de moed die je hebt getoond.

5. Vraag om hulp: Soms kan het nuttig zijn om met iemand te praten die ervaring heeft met bel-angst. Een vertrouwde vriend, familielid of zelfs een professional kan je helpen om je angsten te overwinnen en je te voorzien van waardevolle tips en ondersteuning.

Bel-angst kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onoverkomelijk. Met wat oefening, geduld en positieve mindset kun je jouw angst geleidelijk aan verminderen. Onthoud dat elke stap die je neemt om je bel-angst te overwinnen een stap is in de richting van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Dus laten we de telefoon als een vriend omarmen en onze bel-angst overwinnen! Je hebt zoveel te delen en te zeggen, en het zou zonde zijn om dat allemaal voor jezelf te houden. Dus pak die telefoon, druk op die belknop en laat je stem horen!

Belangrijke tip: Vergeet niet dat je altijd kunt ophangen als je je echt ongemakkelijk voelt tijdens een telefoongesprek. Wees vriendelijk voor jezelf en forceer niets. Neem kleine stappen en ga op je eigen tempo. Je zult versteld staan van je eigen groei en vooruitgang!

Dus, trek die bel-angst de stekker uit en laat je stem luid en duidelijk horen (of nou ja, in ieder geval iets luider dan een gemompelde ‘hallo?’)!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!