Vandaag (13 februari) is het de Internationale Dag van de Epilepsie! Dit jaar (2023) staat deze dag specifiek in het teken van meer aandacht voor epilepsie, want wat is dit nou eigenlijk precies en waarom is het zo belangrijk dat hier aandacht aan wordt geschonken? Dat lees je in dit blog, veel leesplezier!

 

Simpel gezegd is epilepsie een hersenaandoening waarbij op regelmatige wijze aanvallen optreden die worden veroorzaakt door een plotselinge en tijdelijke verstoring (= kortsluiting) van de ‘elektrische’ activiteit in de hersenen. Hierbij is het belangrijk om te benoemen dat er verschillende vormen van epilepsie bestaan. Ook is het zo dat de oorzaak van epilepsie bij iedereen weer anders is en kan zijn. Soms is het zo dat er één duidelijke oorzaak kan worden aangetoond door middel van een scan, zoals bijvoorbeeld afwijking/schade aan de hersenen door een klap tegen je hoofd, ook wel traumatisch hersenletsel genoemd. Maar het kan ook zo zijn dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.

 

Soorten aanvallen

  • Absence – Deze aanval soort staat bekend als aanval waarbij sprake is van korte afwezigheid (= gemiddeld tussen de 3 tot 30 seconden voor je uit staren, daarna kun je vaak weer doorgaan met hetgeen waar je mee bezig was).
  • Tonische-clonische – Deze aanval soort staat bekend als grote aanval, waarbij je vaak buiten bewustzijn raakt. Hierbij is kenmerkend dat je op de grond valt, verkrampt en gaat schokken met je lichaam (= aantal minuten).
  • Focaal intacte gewaarwording – Deze aanval soort staat bekend als aanval waarbij sprake is van een kleine verstoring in een deel van je hersenen. Hierbij blijf je bij bewustzijn, maar kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je schokjes in je arm voelt en dingen anders ervaart/ziet.
  • Focaal verminderde gewaarwording – Deze aanval soort staat bekend als aanval waarbij ook sprake is van een kleine verstoring in een deel van je hersenen. Hierbij is het wel zo dat je bewustzijn verlaagd. Zo weet je namelijk niet meer wat je doet en vertoon je vaak verward/vreemd gedrag. De kenmerken (symptomen) zijn heel verschillend, zo kun je bijvoorbeeld gaan smakken, dingen gaan verplaatsen of gaan rondlopen.
  • Myoclonische – Deze aanval soort staat bekend als aanval waarbij de spieren in je armen en/of benen op plotselinge wijze samentrekken, waardoor er schokjes optreden. Hierbij is het meestal het geval dat je bij bewustzijn blijft, maar het kan zo zijn dat dit kort wordt verstoord (valt dan bijna nooit op).
  • Tonische aanval – Binnen deze aanval soort raak je vaak buiten bewustzijn en verstijft je lichaam, doordat alle spieren tegelijkertijd aanspannen in een verwrongen beweging.
  • Clonische aanval – Binnen deze aanval soort raak je ook buiten bewustzijn en ontstaan er ritmische schokken aan één kant of beide kanten van je lichaam.
  • Atone – Binnen deze aanval soort verlies je op plotselinge wijze je bewustzijn en verslappen je spieren (= paar seconden).

 

Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand in je naaste omgeving epilepsie heeft en hier geen medicijnen voor slikt of dat deze niet (geheel) werken. Mocht dit nou het geval zijn, dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als iemand zo’n aanval heeft.

 

De meeste aanvallen stoppen vanzelf na een paar seconden of minuten, waardoor eerste hulp vaak niet nodig is. Het wordt pas noodzakelijk geacht als een aanval langer dan 5 minuten duurt. Als iemand zo’n aanval heeft is het belangrijk dat er iemand in de buurt is, zodat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

 

Indien je zelf epilepsie hebt is het belangrijk om de mensen in je naast omgeving te vertellen hoe de aanvallen die jij ervaart eruit zien en hoe zij jou het beste zouden kunnen helpen op zo’n moment. Hierbij kan het handig zijn om een ‘ik heb epilepsie-kaartje‘ bij je te dragen of deze mensen een eerste hulpkaartje te geven.

 

Mocht je nog meer over dit onderwerp willen weten, dan zijn onderstaande websites misschien wel iets voor jou!

Website 1

Website 2 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!