Lieve lezers,

Er zullen een deel van jullie denken ‘’hé, dit blog was toch al eens op de website gezet’’ en dat klopt. Bijna een jaar geleden heb ik onderstaand blog geschreven tijdens de eerste lockdown waar wij in zaten met elkaar.

Toen had ik nog niet de verwachting dat het nog zo lang aan zou houden en er nog zoveel maanden met maatregelen zouden volgen. Maar het is toch gebeurd. In het vreemde 2020 zijn er zoveel dingen voorbij gevlogen: hamsteren, erg drukke pretparken in de zomer, theaters die veelal gesloten waren maar bovenal verveling.

Ook alle studerende en schoolgaande jongeren zitten op dit moment opnieuw thuis, in afwachting om weer verder te kunnen met hun dagelijkse leven en hun studie. Maar wat doe je dan? Als je hele dagen thuis zit en niet zoveel te doen hebt? Daarvoor heb ik dit blog geschreven aan het begin van vorig jaar, en is die er nu weer: tien dingen om te doen terwijl je thuis zit, alweer!’’

#1: grote schoonmaak!

Of je nou jong of oud bent, huishouden is iets wat toch wel doorgaat. En vaak beperkt zich dat tot stofzuigen, de was doen en dingen afstoffen. Soms dweilen en de ramen lappen als je een weekenddag te besteden hebt.

Maar hé, je zit nu toch thuis en misschien valt het op dat er toch wat meer zooi is dan je eigenlijk zou willen. Na bijna een heel jaar veel meer binnen te zitten is dat bij mij wel degelijk het geval.

Dus nu is de kans om daar iets aan te doen! Pak lekker wat schoonmaakspullen uit de kast en ga schoonmaken, buiten is het toch bitterkoud dus het kan lekker binnen.

#2: zoek je spullen uit!

Persoonlijk ben ik iemand die de neiging heeft om nooit wat weg te gooien; mijn kamer ziet er dan ook uit alsof er een bom is ontploft in een winkelstraat. Bordspellen, boeken, videospellen en plantjes staan her en der verspreid over verschillende planken en kastjes.

En ik heb besloten om een groot deel hiervan uit te gaan zoeken nu ik thuis zit, en alle dingen die ik niet meer ga gebruiken ga ik sorteren. Een hoop ervan kan ik gaan verkopen via bijvoorbeeld marktplaats voor een extra zakcentje. Maar bijvoorbeeld een paar boeken en bordspellen gaan zodra het weer kan direct naar een school toe om daar gebruikt te gaan worden.

Na zo’n bevlogen jaar ook voor het onderwijs verdienen die wel wat leuks toch?

#3: leer lekker koken!

De wintermaanden in Nederland denk ik, als ik denk aan eten, toch altijd aan snert, boerenkool met worst en andere stamppotten. Maar stiekem is die tijd al heel lang voorbij: dankzij de supermarkt zijn er nu jaarrond heel veel soorten groenten en fruit en andere ingrediënten te krijgen.

Dus trek wat kookboeken uit de kast, of ga zelf experimenteren, en als wij met kerst weer samen mogen zijn kan je een prachtig kerstmenu maken.

#4: ga uitgestelde klusjes afmaken!

We kennen allemaal van die klusjes die je uitstelt zodat je het pas (veel) later hoeft te gaan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tuin een beetje wieden van het onkruid, een lekke fietsband die nog altijd geplakt moet worden of het aanplanten van bloembollen voor de lente begint.

Nou, pak die klusjes nu lekker op! En als je nog thuis woont: heitje voor een karweitje is nooit écht uitgestorven 😉

#5: doe een film of seriemarathon!

Hadden jullie dat vroeger ook? Dat je een paar dagen koorts had op de basisschool en dat je dan lekker onder een dekentje op de bank mocht liggen met een kopje thee en een beschuitje met jam terwijl je naar je favoriete film mocht kijken?

Nou, dat kan nu weer maar dan nog veel groter! Met streamingdiensten zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime en Disney+ staat er een hoop aan films en series online. Zoveel dat je waarschijnlijk in 2022 nog steeds bezig bent. Dus, log in op welke streamingdienst je ook hebt thuis en maak een lijstje met films en series die je leuk vind of wilt zien. En ga deze gewoon per dag iets verder af.

Let wel op dat je geen vierkante ogen krijgt!

#6: pak een creatieve hobby op!

Toen ik laatst een kleine opruiming had op zolder kwam ik ineens een hele stapel met verf, kwasten en zelfs twee doeken tegen. Deze hadden bijna drie jaar stilgestaan en stof gaan vangen. Wellicht is dat herkenbaar voor een paar van jullie, of misschien heb je wel een piano thuis staan maar weet je niet hoe je het moet bespelen.

Nou, dankzij de geweldige online maatschappij van tegenwoordig hoef je geeneens meer je eigen huis uit om een nieuw talent te ontwikkelen. Kijk eens op YouTube naar tutorials voor je hobby, of het nou schilderen, piano spelen, origami of een andere taal leren is: er is echt wel minstens één persoon die hiervoor een video heeft gemaakt. En wie weet is het wel een opstap naar wereldberoemdheid… dromen mag toch?

#7: speel eens een spelletje!

In den goede oude tijd voordat de Playstation en Xbox een ding waren had men een hele andere vorm van vermaak: namelijk de goede oude bordspellen. Veel mensen hebben wel iets in huis, of dat nou een oud Monopolyspel of Boggle is, en dergelijke spellen zijn een heel leuk soort vermaak als je even geen zin hebt om achter een scherm te zitten.

En aan het spelen van een bordspel zitten een heleboel voordelen: je moet bij de meeste spellen toch wel vaak vooruit denken dus het stimuleert je om je hersenen wel te gebruiken. Ook kan het het erg leuk zijn om je ouders te verslaan en van mij mag je het gerust lekker inwrijven!

Oh, en met een normaal kaartspel zoals een potje kwartetten of pesten is ook niets mis natuurlijk!

#8: lees eens een boek!

Uit een meting uit 2018 gedaan door een verzameling van Amerikaanse psychologen is aangetoond dat 1/3 van de jongeren tussen de 12 en 21 geen boeken meer leest vanuit plezier. Ik moest zelf zeggen dat ik hier toch wel een beetje van moest schrikken.

Er is in de afgelopen 20 jaar een gigantische groei geweest in de technologische ontwikkeling waardoor informatie nu veel sneller op je afkomt. Maar dit gaat dan blijkbaar wel ten koste van het kunnen fantaseren bij het lezen van een boek.

En wellicht herken je jezelf hier wel in en heb je al in maanden geen boek aangeraakt tenzij het moest voor school. Dus kijk zelf maar wat voor genre je leuk vind: crime, fantasy, fictie of non-fictie en pak een boek uit een boekenkast! (of leen er eentje van een vriend, vriendin, kennis, opa, oma, ouder whatever)

En een persoonlijke leestip: Isabella geschreven door Tessa de Loo.

#9: ga bloemetjes planten!

Laten we met elkaar niet vergeten: het is nu nog erg koud, maar over een paar weken is het alweer lente! Het is nu nog wat vroeg, maar als het iets warmer is kan je gaan tuinieren! En voor tuinieren heb je echt geen grote tuin nodig, zelfs in één simpele plantenbak kan je iets heel moois maken met bijvoorbeeld lavendel of aardbeienplantjes.

Je maakt hier niet alleen iets moois mee om naar te kijken maar je zorgt ook nog eens voor ondersteuning van het ecosysteem! Want hoe meer bloemen, hoe meer bijen. En hoe meer bijen, hoe meer honing om bijvoorbeeld lekker mee te gaan koken! (zie ding nummer drie)

#10: ga mediteren!

Het is onrustig in de maatschappij, met rellen die steden zoals Eindhoven kapot maken. Wat zou het dan fijn zijn als mensen zich wat minder druk gaan maken.
En wellicht maak jij je (nog) niet druk, goedzo! Maar voor de mensen die zich wel druk maken is ding nummer tien misschien wel het aller belangrijkste.

Mediteren bestaat al sinds de zesde eeuw voor de gangbare jaartelling, en dat is echt al heel erg lang dus het moet dan wel werken! En mediteren kan erg goed voor je zijn, het ontspant je hartritme en ademhaling en je hoofd komt heerlijk tot rust in deze woelige tijden.

Nee, je hoeft niet in een park te zitten voor drie uur met je ogen dicht en van die natuurmuziek uit een hippiewinkel op de achtergrond. De meeste mensen die mediteren doen dit gemiddeld 10 á 15 minuten per dag.

Hopelijk heb ik jullie hiermee wat leuke dingen te doen gegeven om ook deze lockdown weer met een gerust hart door te komen!

Heel veel liefs en tot de volgende keer,

Simon

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!