We zijn allemaal wel eens bang om ons eenzaam te voelen. Tijdens deze corona pandemie voelen veel meer jongeren zich eenzaam. Misschien was al die vrije tijd in het begin lekker, maar alleen op de zolderkamer zitten in een appartementje is ook niet alles.

Eenzaamheid is iets wat we niet willen ervaren, maar juist ook door social media zo bevordert wordt. Het is een cliché, artikelen springen de lucht in over het onderwerp eenzaamheid en de connectie tot social media. Maar het is wel waar. We communiceren niet meer echt met elkaar.
We voelen ons eenzaam als we onze problemen en gevoelens niet met iemand kunnen delen. Het blijft letterlijk aan ons knagen.
En nu tijdens de corona pandemie hebben meer jongeren dan ooit last van eenzaamheid en depressieve gevoelens.

Als wij aan het woord eenzaamheid denken, dan komen vaak beelden van ouderen mensen alleen in hun huis naar boven. Maar wist je dat vrijwel net zoveel jongeren als ouderen zich eenzaam voelen?

Veel jongeren gaven in een onderzoek aan dat ze bang zijn voor afwijzing en dat sterk hun (sociale) leven beïnvloed. Veel eenzame jongeren gaan weinig de deur uit, omdat ze geen mensen hebben om ergens mee te gaan doen. Verlegenheid speelt een grote rol in het niet durven afstappen op anderen jongeren. Initiatief nemen vinden ze eng en dat heeft invloed op het zelfvertrouwen.

Nu tijdens corona mogen we de deur niet meer uit. Degene die dat graag deed, mogen nu niet meer. Veel jongeren hebben last van verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens. Ze missen de feestjes, de gezelligheid en sociale contacten. Dat eeuwige videobellen begint vervelend te worden.

Social media vrienden vs echte vrienden

Veel ondervraagde jongeren hebben op social media ook een hoop vrienden, maar in het echte leven vrij weinig. De kwaliteit van de vriendschappen is bij veel ook niet geweldig. Meer oppervlakkig en problemen en andere (angst) gevoelens worden niet echt besproken. Dit lijdt tot nog meer eenzaamheid onder jongeren.

Erover praten en schrijven helpt mij enorm. Ik weet dat ik niet alleen ben. Vrienden, waarvan ik nooit had verwacht dat ze hetzelfde gevoel zouden hebben, bleken er ook last van te hebben. Je kunt er samen over praten, hoe jij het ervaart en hoe de ander het ervaart. Je bent niet meer alleen.

Ben ik de enige?
Soms denken we dat we de enige op deze aardbol zijn met onze problemen. Dat niemand weet wat we voelen. Maar als we ons echt durven open te stellen bij mensen waar we ons veilig voelen, dan kun je aangenaam verrast worden. We leven in een tijd waar veel mensen zich eenzaam voelen en door het met elkaar er over te hebben in een gesprek face to face zien we dat we niet alleen zijn. We worden minder eenzaam.

Nu is face to face offline lastig. Videobellen is dan misschien niet optimaal, het is in deze tijd toch een soort oplossing om elkaar te zien en elkaar te spreken. Probeer met elkaar te praten. Het is niet perfect, maar het is een oplossing tijdens deze tijd.

Praten en schrijven

Voor wie niet van praten houdt over dit soort onderwerpen, ik kan je vertellen je mond open helpt echt. Hoe koppig of bang je ook bent. Ik raad het je aan.
Durf je het nog niet aan? Schrijven kan je al heel veel bieden. Pak een vel papier en een pen (eentje die het wel doet…) en begin te schrijven. Zie het niet als een “dagboek”, maar meer als een gesprek met jezelf. Hoe voel je je? Wat zou je willen voelen? Waar loop je tegenaan? Schrijf alles op wat aan je knaagt. Op die manier schrijf je de last van je af.

Externe hulp

Als je je eenzaam voelt heb je soms ook last van andere klachten, zoals angsten of stress, slaap problemen of depressieve gevoelens. Als je professionele hulp wilt, kun je bijvoorbeeld naar een psycholoog of een jongerecoach of chatten met deze organisaties. De Regenboog Groep heeft ook een speciaal programma voor eenzame jongeren. Ook is Join us misschien iets voor jou.
Het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Ik denk hoe eerder we accepteren dat we ons niet goed voelen en we het niet altijd alleen kunnen oplossen, we een hoop andere problemen voor zijn.
Er zijn ook ander soort therapeuten, zoals hypnotherapie of therapeuten die bijvoorbeeld met NEI of EFT (Emontional Freedom Technique) werken.

Anoniem forum

Heb je niemand in je omgeving waarmee je kunt of durft te praten, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Platvormen zoals Jong in Almere bestaan onder andere met deze reden. Op ons forum kan je een bericht achter laten en dan kunnen anderen op jou reageren. Alles is geheel anoniem, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

#eenzaamejongeren en #maatjegezocht

Nadï van de Watering heeft #eenzaamejongeren en #maatjegezocht in het leven geroepen, toen ze het zat was om zich eenzaam te voelen. Door privé omstandigheden had ze vrijwel geen sociaal leven en daardoor voelde ze zich heel eenzaam. Op twitter begon ze hiermee en nu kan jij ook een bericht plaatsen met deze tags eronder en wie weet of er iemand reageert.

Hulp is dichterbij dan je denkt en je hoeft je echt nergens voor te schamen. Allemaal hebben we onze eigen problemen en ik denk dat praten en écht naar elkaar luisteren al een hele hoop kan doen.

Jij die dit leest, ik hoop dat je je eigen demons kan bevrijden. En weet: je bent niet alleen.

Veel liefs

Door Iris