All the bright places, in het Nederlands vertaald als Waar het licht is, is een Young Adult boek, geschreven door Jennifer Niven met het thema zelfmoord en manische depressie.

Waar het licht is vertelt een verhaal over een jongen die wil sterven, Theodore Finch, en over een meisje, Violet Markey, die verscheurd is door de dood van haar oudere zus. Theodore en Violet ontmoeten elkaar op de beltoren van hun middelbare school en vanaf dat punt begint hun verhaal.
Als Violet zich beter begint te voelen en de dood van haar zus langzaam een plekje kan geven, stort Finch’ wereld juist in. Hoe ver zal zij gaan om de jongen waar ze van is gaan houden, te redden?

”The story of a girl who learns to live from a boy who wants to die.” – Jennifer Niven, schrijfster

Jennifer Niven is vroeger haar geliefde kwijtgeraakt door zelfmoord. Na het schrijven van Waar het licht is is ze een website begonnen voor jongeren, Germ magazine. Het is vergelijkbaar met JonginAlmere en de redactie draait op een team van jongeren waar iedereen zijn eigen verhaal kwijt kan. Neem snel een kijkje! Ik heb zelf het boek in het Engels gelezen, nadat een vriendin van mij het mij aanraadde. Ik ben blij dat ze dat heeft gedaan, want ik vind het werkelijk waar een prachtig en ontroerend verhaal. Het is een verhaal dat mij diep heeft geraakt. Tijdens het lezen van het boek stroomden meerdere malen de tranen over mijn wangen.

Hoewel het boek over een best heftig thema gaat, is het op een vrij luchtige en grappige manier geschreven. Jennifer Niven schrijft op een wat vertellende manier, maar toch kun je je helemaal inleven in het verhaal en de personages. Je leeft oprecht met ze mee, doordat ze zulke echte, eigen karakters heeft weten neer te zetten. Al vanaf de eerste bladzijde hield ik van ze. Voornamelijk het karakter Finch weet je nog wel eens te verassen met zijn tegenstrijdige gedrag, maar dat goed aan hoe hij in elkaar steekt.

”You make me feel gold, flowing too. I love you. Ultravoilet Remakey-able.” – Violet Markey, All the bright places

Ik vind het een prachtig, diep ontroerend verhaal dat veel meer is dan alleen maar “een verhaal”. Doordat Jennifer Niven met zo een heftig, maar reëel thema werkt, krijgt het voor mij een diepere betekenis. Iedere dag plegen er meerdere mensen zelfmoord. Overal ter wereld zijn er meer mensen depressief dan je verwacht. Vaak heb je zelfs niet eens door dat er iemand in jouw omgeving hiermee te maken heeft. Maar hoe is het om depressief te zijn? Ik vind dat Jennifer op dit thema, op een mooie en geloofwaardige manier in Waar het licht is, een licht schijnt. Maar, zoals ik al eerder zei: het boek is zeker niet zwaar, het is juist luchtig en zelfs humoristisch. Een knap geschreven boek, dat je blijft intrigeren en boeien. Geen een moment heb ik het boek willen weg leggen.

”We do not remember days, we remember moments.” – Cesare Pavese, All the bright places.

Waar het licht is is een echte aanrader als je van Young Adult boeken houdt en (hoeft niet per se) daarbij ook van boeken houdt met een diepere laag en betekenis erin. Daarnaast is het boek vorig jaar ook verfilmd door Netflix!

Mocht je het boek nog niet gelezen hebben maar wil je het boek nu meteen lezen? Het boek is gratis te downloaden voor je e-reader en/of tablet via de Online Bibliotheek (je hebt wel een bibliotheek abonnement nodig) of leen het boek via De Nieuwe Bibliotheek.

Heb jij Waar het licht is ook gelezen of de film gezien? Laat in de reacties weten wat je ervan vond!

Door Iris