Vandaag start de Ramadan, de negende maand van de Islamitische jaarkalender, waarin je van zonsopgang tot zonsondergang niet eet, niet drinkt en niet rookt. De maan doet er 29 of 30 dagen over om rond te komen. Turkse moslims kijken naar de astrologische kalender. Marokkaanse moslims kijken naar Saudi-Arabië. Als ze daar een nieuwe maan zien, start de dag erna het vasten, vandaag dus.

De maand Ramadan wordt als een feestmaand gezien bij de Islam. Naar het voorbeeld van de profeet vasten moslims in deze maand gedurende de dag. Moslims die ziek zijn, jonge kinderen, reizigers, zwangere vrouwen en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid zijn niet verplicht om te vasten.

Tijdens de Ramadan reinig je je lichaam, verbreek je vaste gewoontes en richt je je meer op het geloof.

Ramadan & Corona

Dit jaar zal het anders gaan dan voorgaande jaren vanwege het coronavirus en maatregelen. Het is dit jaar niet mogelijk om naar de moskee te gaan om te bidden of om met een groep te eten ofwel de iftar verbreken. Toch kijkt de gemeenschap naar andere creatieve mogelijkheden zoals het online streamen van gebedsdiensten. Daarnaast brengen veel moslims eten langs bij familie, vrienden of hun buren.

Suikerfeest

Aan het eind van de Ramadan vieren de moslims het Suikerfeest, wat eigenlijk een losstaat van koekjes eten of snoep. Eid is het Arabische woord voor feest, fitr betekent ontbijten. Het Arabische Eid al Fitr betekend eigenlijk: feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten). Het wordt dus Suikerfeest genoemd maar het geeft eigenlijk niet de juiste betekenis aan de religieuze beleving.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!