Kindermishandeling is elke fysiek, psychisch of seksueel bedreigende of gewelddadige omgang met een kind jonger dan achttien jaar (minderjarige). De mishandeling kan door de ouders gepleegd worden, maar ook door anderen. Bijvoorbeeld leerkrachten of sportleiders.

Er zijn veel verschillende vormen van kindermishandeling:

  • Verwaarlozing. Als kinderen altijd alles alleen moeten doen. Of als de ouders nooit aandacht voor hen hebben. Of als ze lichamelijk verwaarloosd worden.
  • Geweld. Als kinderen geslagen of geschopt worden door hun ouders. Of als ouders vaak tegen hun kind schreeuwen of altijd zeggen dat het dom is.
  • Huiselijk geweld. Als kinderen getuige zijn van huiselijk geweld is dat ook een vorm van kindermishandeling.
  • Seksueel misbruik. Als een volwassene een kind dwingt om seksueel contact te hebben. Dit contact kan verschillende vormen hebben.

Alle vormen van kindermishandeling zijn verboden. Kinderen hebben het recht om veilig te zijn, om beschermd te worden tegen kindermishandeling. De gevolgen van mishandeling kunnen groot zijn. Kinderen kunnen er hun hele leven last van houden. Daarom is het belangrijk dat zij hulp vragen en er over praten als ze er mee te maken hebben.

Hoe herken je kindermishandeling?

Signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling zijn: stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, of vaak verwondingen hebben. Ook een onverzorgd uiterlijk kan een signaal zijn: vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Of ouders die schreeuwen tegen hun kind, of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.

Herken je dit? Zoek hulp!

Heb je het vermoeden dat een vriend of vriendin in je omgeving te maken heeft met kindermishandeling? Of word je zelf mishandeld?
Je zou dan dit kunnen doen:

  • Als het jou zelf overkomt: praat erover met een bekende die je vertrouwt, bv een buurvrouw of je juf of meester op school. Je kunt ook bellen met de kindertelefoon of Veilig Thuis.
  • Als je een vermoeden hebt: ga na wat je hebt gezien, praat met betrokkenen en ben er voor je vriend of vriendin. Je kunt Veilig Thuis bellen voor advies.
Over VeiligThuisFlevoland.nl
De website veiligthuisflevoland.nl geeft informatie over de dienstverlening van Veilig Thuis Flevoland. Veilig Thuis Flevoland biedt advies en ondersteuning op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling in heel Flevoland.

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!