Voedselverspilling. We doen het allemaal. Weer wat in je koelkast vergeten, of je krijgt het eten bij het restaurant niet op omdat je net wat te veel hebt besteld. Klinkt waarschijnlijk wel herkenbaar. Wereldwijd wordt meer dan 1/3 van ons voedsel verspilt. Super zonde, niet goed voor de planeet, maar ook niet voor je bankrekening. Eigenlijk is het heel simpel. Koop precies wat je nodig hebt, bewaar je restjes, en eet op wat je nog hebt liggen. In de praktijk loopt het alleen soms wat anders. Daarom zullen we je vandaag wat tips geven om het net wat makkelijker te maken

Bekijk je voorraad

Check je koelkast, vriezer en voorraadkastjes  voordat je naar de supermarkt gaat. Overzicht hebben over wat je nog hebt, wat snel op moet, of wat je nog mist om een maaltijd compleet te maken is belangrijke basis voor een goeie planning over het eten. Op deze manier voorkom je dat je naar de supermarkt gaat voor ingrediënten voor een nieuw recept terwijl je thuis nog dingen had liggen die eerder op hadden gemoeten.

Lijstjes en plannen

Als je eenmaal een goed overzicht hebt kan je beginnen met plannen. Welke dagen eet je thuis, eten er mensen mee, op welke dagen hoef je waarschijnlijk niet te koken en ga zo maar door. Zet dit in je (digitale) agenda en pas het aan als je toch last minute niet thuis eet. Als je weet dat je meerdere avonden eten moet koken, kan je kijken of je dezelfde ingrediënten op verschillende manieren kan laten terugkomen zodat je zeker weet dat je de gekochte producten ook echt op maakt. Koop in de supermarkt dan ook geen dingen die niet op je lijstje stonden om mee te nemen. Supermarkten zijn er goed in jou te laten geloven dat je meer wilt dan je nodig hebt.

Kleine tip: Bij sommige supermarkten krijgen producten die binnenkort weg worden gegooit extra korting.

Je eten goed bewaren

Heb je te veel eten gemaakt of maak je graag eten voor meerdere dagen? Zorg er dan voor dat je je eten op de juiste manier bewaard. Wist je bijvoorbeeld dat niet al het groente en fruit het beste in de koelkast bewaard kan worden en dat je bijna al het eten goed kan invriezen. Soep, pasta, brood. Maar ook stukjes groente en fruit die je makkelijk in verschillende gerechten kan gooien.

Houdbaarheid

Controleer regelmatig je koelkast en vriezer. Is alles goed nog wat erin staat en plan wat het eerste op moet. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Deze kun je beter niet meer opeten na aangegeven datum. Producten zoals zuivel of voorverpakt eten hebben meestal een ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT). Deze kun je vaak nog wel veilig eten na de aangegeven datum als het er nog goed uitziet en ruikt.

Wees creatief!

Heb je nog wat dingen in je koelkast liggen, maar heb je geen zin om weer precies hetzelfde te eten. Kijk dan of je er wat anders mee kan doen. Bloemkool blenden in een pasta kaassaus is bijvoorbeeld heel lekker. Groente roerbakken bij een omelet is ook altijd een makkelijke manier om je kliekjes op een nieuwe manier te kunnen gebruiken. Experimenteer erop los en misschien vind je zo wel je nieuwe lievelingsgerecht.

Too good to go

Niet alleen huishoudens gooien veel eten weg. Bij winkels en restaurants wordt er ook genoeg verspild. Erg zonde, want het is meestal altijd nog prima om te eten, maar het dan niet meer verkocht worden. Met de app too good to go kan je voor een leuk prijsje overgebleven eten ophalen bij dichtstbijzijnde winkels en restaurants. Zo heb jij goedkoop een lekkere maaltijd, en voorkom je ook gelijk voedselverspilling. Win – win situatie dus!

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!