Voor veel mensen is januari geen fijne maand. De dagen zijn donker, het weer is slecht en met de feestdagen achter de rug is het geld ook op en de zomer lijkt nog zo ver weg dat er weinig is om naar uit te kijken. Er is één dag in het jaar dat gezien wordt als de deprimerende dag van het hele jaar. Blue Monday. Daarom vandaag wat tips om je deze donkere dagen door te helpen.

Zoek mensen op

Als het koud is buiten is het verleidelijk om lekker binnen te blijven als je de deur niet uit hoeft, maar juist dan is het belangrijk om er op uit te blijven gaan. Ga lekker wandelen, haal de bordspelletjes uit de kast, ga samen koken of plan een filmavond in.

Plan een vakantie of weekendje weg

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voordat je het weet is het voorjaarsvakantie. Een paar dagen er tussen uit naar bijvoorbeeld het zuiden van Europa doet wonderen. Geen tijd of geld om het vliegtuig te pakken? Gezellig in eigen land een paar daagjes weg is natuurlijk ook leuk! Heb je weer iets om naar uit te kijken.

“If each day is a gift, I’d like to know where to return Mondays!” – John Wagner

Lach

Deze ligt waarschijnlijk erg voor de hand, maar lachen is toch echt het beste medicijn. Kijk een grappige film, ga naar een cabaretvoorstelling of lees en komisch boek. Succes gegarandeerd

Begin een nieuwe hobby

Verveel je je omdat er in de wintermaanden gewoon minder te doen is? Steek die extra tijd dan in het leren van iets nieuws. Dit kan iets creatiefs zijn zoals die sjaal die je altijd al hebt willen breien, maar het kan ook een nieuwe sport, boek of spel zijn. Zolang je maar met iets nieuws bezig bent.

Sporten

Deze wil je waarschijnlijk niet horen, maar je lichaam maakt geluksstofjes aan als je gaat sporten die stresshormonen afbreken. Je hoeft daar niet uren voor in de sportschool te staan. Vaker minimaal een halfuurtje wandelen doet ook al wonderen. Zolang je maar beweegt.

Helpen deze tips niet en blijf je je somber voelen? Je kan altijd terecht bij een vertrouwenspersoon op school of bij de huisarts. Je hoeft hier niet alleen doorheen. 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!