Deze week (6 t/m 11 februari) staat in het teken van de circulaire economie, maar wat houdt dit nou eigenlijk precies in? Vindt jij dit nou een interessant onderwerp, lees dan snel verder!

 

Circulaire economie is ‘simpel’ gezegd een systeem van consumptie en productie dat zich richt op bestaande materialen en producten zo lang mogelijk te blijven gebruiken (= recyclen) om meer waarde te creëren.

Het tegenovergestelde hiervan is lineaire economie, waarbinnen de consumptie en productie van materialen en producten eigenlijk leidt tot enorme verspilling van grondstoffen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld gas en olie, waar tegenwoordig de voorraad al beperkt van is door onder andere de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Circulaire Economie, laten we de lineaire economie achter ons?

Zoals je wellicht aan bovenstaande opvalt is dat circulaire economie een stuk milieuvriendelijker is dan lineaire economie, omdat er binnen het circulaire systeem gerecycled wordt en er minder sprake is van verspilling  met betrekking tot grondstoffen. Daarbij is het ook voordelig dat de concurrentiepositie binnen dit systeem vaak beter is en dit systeem een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan groei/innovatie en baanmogelijkheden in de EU.

Een nadelige effect binnen dit systeem is dat het hoogstwaarschijnlijk een zeer beperkte duurzaamheidswinst oplevert, omdat materialen en producten immers worden hergebruikt en daardoor langer meegaan. Dit leidt logischerwijze tot een lagere omzet en uiteindelijk dus ook tot minder winst.

 

Het voornaamste doel van de week van de circulaire economie is om verschillende partijen een kijkje te geven in het systeem van de circulaire economie en hoe je op basis daarvan op juiste wijze kunt inspelen/leren ondernemen. Mocht je nog meer over deze week willen weten, klik dan op de link!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!