Het jaar 1917 staat bekend als het jaar dat vrouwen zichzelf verkiesbaar konden stellen, maar in 1920 trad het vrouwenkiesrecht pas in werking…  Internationale Vrouwendag, een erg belangrijke dag om even bij stil te staan. Benieuwd waarom? Dat lees je in dit blog!

 

Al sinds 1911 staat 8 maart elk jaar in het teken van deze belangrijke dag. Desondanks de inwerkingtreding van bovenstaande vrouwenrechten is Internationale Vrouwendag pas jaren later officieel erkend (1975) en aangenomen als resolutie (1977) door de Verenigde Naties (= VN).

Interessant om hierbij te vermelden is dat Nederland daarentegen wel voorop liep wat betreft het invoeren van het vrouwenkiesrecht. In België en Frankrijk trad dit recht namelijk pas in werking na de Tweede Wereldoorlog (1945). Opvallend was overigens ook dat in het Verenigd Koninkrijk vrouwen boven de 30 jaar in 1918 kiesrecht kregen toegewezen, maar de vereisten die hierbij golden pas in 1928 werden gelijkgesteld aan die van mannen.

 

Een belangrijke vrouw binnen de geschiedenis van het vrouwenkiesrecht is Aletta Jacobs. Wellicht kun je haar beter omschrijven als een van de beroemdste feministen uit de Nederlandse geschiedenis. Naast het feit dat zij de eerste vrouw was die colleges mocht volgen aan de universiteit, staat zij ook bekend om een andere grote verandering binnen het rechtssysteem.

Met onder andere dank aan haar is het namelijk zo dat de Tweede Kamer op 9 mei 1919 het initiatiefwetsvoorstel-Marchant (= politieke leider van de VDB-fractie) over het vrouwenkiesrecht aannam. Op 10 juli 1919 volgde ook de Eerste Kamer, zij namen het wetsvoorstel aan met 34 stemmen voor en 5 tegen. Er werd hierbij ook wel gesproken van de ‘Wet-Jacobs‘, omdat Aletta hier zo’n grote impact op heeft gehad.

 

Wellicht vraag je je af waarom het belangrijk is dat we even stilstaan bij deze dag, hierom zet ik graag een aantal belangrijke redenen overzichtelijk voor je op een rijtje!

  • Loonkloof – vrouwen verdienen gemiddeld 13% minder dan mannen
  • Femicide – elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord wegens haar geslacht
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag – 50% van alle vrouwen heeft/krijgt ooit wel eens te maken (gehad) met seksuele intimidatie of seksueel fysiek geweld

 

Sommige mannen zullen zich wellicht wat ongemakkelijk voelen op een dag als deze, maar vergeet in zo’n geval vooral niet dat 19 november elk jaar in het teken staat van Internationale Mannendag. Belangrijk om daarbij ook te onthouden is dat Internationale Vrouwendag niet is gericht op “anti-man“!

 

Mocht je je verder willen verdiepen in dit onderwerp, neem dan even een kijkje op de volgende website!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!