Theatergroep SubSub speelt Oedipus– “Who do you think you are?” – het eeuwenoude Griekse stuk van 428 jaar voor Christus, over identiteit, roots, keuzes maken en het lot, in een modern jasje. Deze voorstelling is te zien van 5 t/m 22 april 2023, in de Voetnoot.

Over Oedipus

Met Oedipus gaan we op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent, wanneer of waar voel je je thuis? En wanneer ben je thuis bij jezelf?

Interviews

In deel 3 spreken we met acteurs Nancy Boutros en Teun Adriani.

Gesprek met Nancy

Wat kun je ons vertellen over je personage?
Ik speel 2 rollen, nummer 4 en Kreon. Nummer 4 wil zorgen voor verandering. Stilzitten is geen optie; ze wil bewustwording creëren en mensen hun ogen openen. Praten is echter niet genoeg; je moet altijd bewegen en actievoeren. Ze heeft een hekel aan de ouderwetse normen en waarden. Iedereen kan alle rollen spelen, fuck gender. De heteronorm moet weggegooid worden. Nummer 4 is nooit bang om haar mening te laten horen en andere mensen op hun plek te zetten.

Kreon is de broer van Lokaste. Hij is een knappe vrijgezel, nonchalant, lui en heeft geen ambities. Hij heeft macht en privileges, maar geen verantwoordelijkheden, wel veel vrouwen in de buurt. Hij houdt van aandacht en rijkdom. Die krijgt hij ook, zonder er maar iets voor te hoeven doen. Ondanks zijn nonchalante houding, geeft hij wel veel om Lokaste en Oedipus.

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Waaraan zie je dat terug?

Dat zie je vooral terug in de jongerenlijn van deze voorstelling. Wij jongeren worden in deze lijn ‘nummers’ genoemd. Elk nummer heeft een eigen mening over maatschappelijke onderwerpen als tradities en genderrollen. Dat maakt de voorstelling heel 2023. Ook worden sommige mannelijke rollen in het stuk Oedipus door vrouwen gespeeld. Denk aan de bode, de bediende en Kreon.

Wat betekent dit stuk voor je? Heb je eventuele persoonlijke ervaringen kunnen meenemen in je rol?

Jazeker. Ik heb vooral mijn afkomst en ouders meegenomen in het stuk. Ik heb een spoken word mogen schrijven over het feit dat ik nu, als 23-jarige, mijn identiteit goed weet te ontleden, doordat ik mijn ouders en hun gewoontes goed genoeg ken. Zodra je door hebt wat je ouders goed en fout hebben gedaan, kun je bij jezelf ook nagaan wat je van hen hebt overgenomen door de jaren heen. En welke patronen je in de toekomst dus zou kunnen doorbreken, zodat je het niet hoeft door te geven aan de volgende generatie.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien?

Het zal mensen aan het denken zetten over hun eigen identiteit. Wat maakt je wie je bent? Is dat je naam, je werk, de dingen die je leuk vindt om te doen? Bovendien is identiteit iets wat wordt gevormd vanaf je geboorte. De plek waar je vandaan komt of waar je bent opgegroeid bepaalt best veel voor je leven en wie je uiteindelijk wordt. Als je niet weet wie je ouders zijn of als je nooit een thuisbasis hebt gehad, kan dat voor verwarring zorgen in je leven. Deze voorstelling zal het publiek hiervan bewust maken.

Gesprek met Teun

Wat kun je ons vertellen over je personage?

Het personage dat ik speel, is Oedipus, een jonge man die getrouwd is met Lokaste, een koningin die haar koning verloor. Hoe ik naar Oedipus kijk is dat hij een man is met veel vragen over zijn identiteit en iemand die altijd op zoek is naar de waarheid. De waarheid is immers, maar de waarheid en kan niets kapot maken. Oedipus gaat ook op zoek naar deze waarheid, wie heeft de koning vermoord, wat is de oorzaak van deze ziekte, wie ben ik? Stukje bij beetje komt hij aan antwoorden. Antwoorden die voor nog meer vragen zorgen en ga zo maar door. Oedipus kan opvliegend zijn, is erg nieuwsgierig, een echte leider, goudeerlijk en rechtvaardig. Hij wil serieus genomen worden, maar kan erg in zijn eigen bubbel blijven hangen. Dit zorgt wel eens voor conflict. Ik denk dat hij vooral het beste met iedereen voor heeft. Hij is van binnen een goed mens, een mens die zo graag invloed wilt hebben over zijn toekomst. Een toekomst met een lelijk vooruitzicht en hij maakt er maar het beste van. Hij haalt er alles uit wat er in zit, is actief en meelevend. Ik vind Oedipus een mooi personage waar je eindeloos over kan praten. Zijn ervaringen, de voorspelling, het is nogal wat. En er is nog zo veel meer…

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Waaraan zie je dat terug?

Oudgrieks hoeft niet te betekenen dat het niet nog steeds actueel is. Oedipus gaat voor mij erg over identiteit, iets wat altijd ‘van deze tijd’ zal blijven. Verder kaarten we ook andere actuele onderwerpen aan, bijv. gender.

Wat betekent dit stuk voor je? Heb je eventuele persoonlijke ervaringen kunnen meenemen in jouw rol

Oedipus gaat voor mij erg over identiteit. Wie ben ik? Dat is een vraag die ik mezelf kan blijven stellen. Het actief willen werken aan je toekomst en alles over jezelf te weten te komen. Dat vind ik mooi en dat neem ik met me mee. Verder vind ik het interessant om te zien hoe ‘maakbaar’ je eigen leven is. Waar heb ik invloed op, wat staat al vast en hoe gaat mijn toekomst eruit zien? Ik heb amper persoonlijke ervaringen mee kunnen nemen wat ik niet zo erg vind. Oedipus gaat door een rollercoaster van emoties en ik ben blij voor mezelf dit van een afstand te mogen zien.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien?

Oedipus is niet voor niets een klassieker, een stuk dat naar mijn mening iedereen ooit eens behandeld moet hebben in het leven. Zoals ik al eerder zei, gaat dit voor mij erg over identiteit, iets wat iedereen heeft. Oedipus is voor mij ook een stuk waar je erg je eigen waarheid uit moet halen. Niemand ziet of denkt hetzelfde als ze het kijken, denk ik.

Koop hier je tickets voor Oedipus

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!