Theatergroep SubSub speelt Oedipus– “Who do you think you are?” – het eeuwenoude Griekse stuk van 428 jaar voor Christus, over identiteit, roots, keuzes maken en het lot, in een modern jasje. Deze voorstelling is te zien van 5 t/m 22 april 2023, in de Voetnoot.

Over Oedipus

Met Oedipus gaan we op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent, wanneer of waar voel je je thuis? En wanneer ben je thuis bij jezelf?

Interviews

In deel 4 spreken we met acteurs Mathilde den Draak en Nzinga Nortan

Gesprek met Mathilde

Wat kun je ons vertellen over je personage?

Ik speel personage nummer 2, dit is een beetje de verteller van het stuk. Ze is traditioneel en vertelt het op de manier zoals het lang geleden is geschreven. Ze wil dan ook graag dat het verhaal zo goed mogelijk verteld wordt met zo min mogelijk onderbrekingen, al wordt ze zelf soms ook wel afgeleid en gaat op in het gesprek of wilt zo graag aan het publiek laten weten wat ze allemaal weet, waardoor ze zelf het stuk onderbreekt om wat feitjes te vertellen.

Dit is natuurlijk een Oud-Grieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Waaraan zie je dat terug?

Dit is een moderne variant van het verhaal omdat er veel humor in zit. Maar bovenal is dit een moderne variant omdat het gaat over identiteit en inclusiviteit wat naar het nu getrokken wordt. Zo gaat het er over dat er niet alleen over “hem” gesproken hoeft te worden, maar het kan ook “haar of hen” zijn en dat niet alle rollen door een man gespeeld hoeven te worden maar een vrouw ook een mannelijke rol kan spelen.

Wat betekent dit stuk voor je? Heb je eventuele persoonlijke ervaringen kunnen meenemen in je rol?

Mijn personage wilt erg graag gezien en erkend worden, hier kan ik me wel in herkennen. Ik heb vaak het gevoel gehad en af en toe nog steeds dat ik niet gehoord word. Mijn personage roept er dan toch lekker door heen of neemt de tijd om het verhaal uitgebreid uit te leggen, daar kan ik soms nog wel iets van leren. Voor de rest hebben we het in de repetities wel gehad over wat identiteit voor je betekent, maar mijn persoonlijk ervaring zit niet in het stuk. Dat vind ik voor nu wel even fijn en het is ook een leuke uitdaging om soms een andere mening te kunnen spelen en de mening van anderen nog beter te leren begrijpen.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien?

Mensen moeten de voorstelling echt zien omdat het je aan het denken zet, ook over je eigen identiteit. En als je het verhaal al kent krijg je hopelijk een diepere laag mee en zie je het dramatische verhaal dat je kent met humor er in. Het is een voorstelling waar je door kan lachen en huilen, met muziek en een indrukwekkend decor. Zeker waard om te komen kijken.

Gesprek met Nzinga

Wat kun je ons vertellen over je personage?

Ik speel 4 verschillende rollen, namelijk Polybus, de sfinx, de bediende en nummer 5. Polybus is koning van Korinthe en de adoptievader van Oedipus. Toen Oedipus een heel klein baby’tje was heeft een bode hem aan koning Polybus gegeven. Het feit dat Oedipus geadopteerd is, is een groot geheim. De sfinx is een mythologisch wezen met vleugels en het hoofd van een vrouw. Oedipus had haar raadsel opgelost en daarna explodeerde de sfinx. De bediende heeft een groot geheim en weet als enige de afkomst van Oedipus. Maar of dat heel lang gaat duren is de vraag … Nummer 5 is beste vrienden met nummer 4, beiden zijn strijdlustig en proberen mensen bewust te maken van verschillende zaken. Daardoor hebben ze vaak discussies met nummer 1 en 2, die graag traditioneel willen blijven.

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Waaraan zie je dat terug?

We hebben veel scenes waarin we in de vorm van een cijfer terugkijken op het stuk en met z’n allen kijken hoe het er in die tijd aan toe ging. Waarom zou Oedipus bijvoorbeeld zijn moeder niet kunnen doden en zijn vader huwen? Of waarom is Oedipus een man en geen vrouw? Dat soort denkbeelden zijn heel modern en dat proberen we terug te halen in de voorstelling. Ook met de reden dat het dan wat minder zwaar beladen is.

Wat betekent dit stuk voor je? Heb je eventuele persoonlijke ervaringen kunnen meenemen in je rol?

Dit stuk betekent voor mij heel veel, ik ben zelf opgegroeid zonder vader wat voor mij een groot gemis in mijn leven was. Toen ik wat ouder was, heb ik dat proberen te vergeten, maar ik werd elke keer weer geconfronteerd met mijn vader. Doordat iemand hem kende of doordat ik mijn afkomst aan iemand vertelde. Ik kan me heel goed voorstellen dat Oedipus helemaal gek werd van het feit dat hij zijn afkomst niet kende, zo heb ik dat ook ervaren.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien?

Ik denk dat velen zich wel kunnen herkennen in iets van het stuk. Het feit dat het oud is gemaakt helemaal niets uit. Bovendien word je helemaal meegezogen in het verhaal met tussendoor een lekker muziekje.

Koop hier je tickets voor Oedipus

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!