Theatergroep SubSub speelt Oedipus– “Who do you think you are?” – het eeuwenoude Griekse stuk van 428 jaar voor Christus, over identiteit, roots, keuzes maken en het lot, in een modern jasje. Deze voorstelling is te zien van 5 t/m 22 april 2023, in de Voetnoot.

Over Oedipus

Met Oedipus gaan we op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent, wanneer of waar voel je je thuis? En wanneer ben je thuis bij jezelf?

Interviews

In deel 2 spreken we met acteurs Honya Kadir en Storm Kaderbeek.

Gesprek met Honya

Wat kan je me vertellen over je personage?

Honya: Ik speel verschillende personages. Er is één die heel vrolijk en blij is. De andere is juist heel streng. Ze zijn echt het tegenovergestelde van elkaar. Ik switch tussen die twee in het stuk.

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Wat maakt deze voorstelling moderner dan het origineel?

Het onderwerp in het stuk gaat veel over wie je bent als persoon en daar proberen we dus ook actuele thema’s in te stoppen. Bijvoorbeeld bij de vraag over wie de moordenaar is. In het originele verhaal kon de verdachte eigenlijk alleen een man zijn, maar in ons stuk kan het ook een vrouw zijn, om het wat inclusiever te maken. Ik was gelijk enthousiast toen ik hoorde dat we een Grieks mythologiestuk zouden doen. Vooral over hoe we het in beeld brengen, denk ik dat het voor jongeren die hier minder mee hebben ook heel leuk is.

Wat betekent dit stuk voor jou?

Het stuk gaat over identiteit en ik zit in de adolescent jaren, dus ik ben veel bezig over wie ik ben en wie ik wil zijn. Dus die vraag past nu heel goed bij me.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien?

Het is gewoon echt een leuke voorstelling. Vooral als je jong bent is dit echt een aanrader. Misschien krijg je er inspiratie van. Niet denken dat het superzwaar is allemaal, het is juist ook een heel leuk en grappig stuk. Maar het laat je ook echt denken. Het decor is ook gewoon zo tof. Het is echt geweldig.

Gesprek met Storm

Wat kan je me vertellen over je personage?

Ik speel ook verschillende personages. Twee grotere rollen en dan nog wat kleinere personages. De ene is veel losser en de ander heeft echt een strakke ideologie die eigenlijk verandert door het stuk heen. Het is best lastig om verschillende rollen te spelen. Je moet die verschillen op kleine en grote manieren laten zien op het toneel. Bijvoorbeeld hoe je loopt of de manier van praten.

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Wat maakt deze voorstelling moderner dan het origineel?

We gaan vooral inderdaad in op geslacht en op vormen van geslacht en liefde die er zijn. Ik kende dit verhaal natuurlijk ook al en in het begin dacht ik, oh Griekse mythologie, misschien laat ik dit stuk aan mij voorbijgaan want het klinkt zo afgezaagd. Maar omdat we er nu een nieuwe spin aan geven, is dat het helemaal niet zo. Ik ben dus erg blij dat ik er toch aan mee doe. Als ik onze doelgroep zou zijn, zou ik het helemaal niet zo interessant vinden, maar dat is dus helemaal niet het geval.

Wat betekent dit stuk voor jou?

Ik heb vorig jaar ook met Subsub gespeeld, bij Rouwkost. Het was erg lastig om dit stuk niet te vergelijken met vorig jaar, waar ik mijzelf wel erg in kon vinden vanwege mijn eigen rouwproces. Alleen in dit stuk zie ik de discussies die de personages hebben en die zie ik in het echt ook, waardoor ik me nu ook in dit stuk kan vinden. Niet op dezelfde persoonlijke manier als bij Rouwkost, maar ik zie wel het belang van het gesprek dat aan bod komt in het stuk. Ik ben zelf bijvoorbeeld wel erg zoekende naar welke vervolgstudie ik wil ga doen, ik weet wel wie ik ben maar wat ik wil gaan studeren vind ik lastig. Dus in dat opzicht kan ik de vergelijking wel vinden, want het is jezelf zoeken in wat je wil gaan doen.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien?

Vooral bij deze voorstelling zit ik erin van, kom gewoon kijken. Het wordt een rare voorstelling, wat grappig is en erg mooi om naar te kijken en zoek erin wat jouw helpt. Maak er je eigen verhaal van. Maak er gebruik van, maar maak er ook plezier mee. Vooral met het decor hoe we daar gebruik van maken is dat heel tof om te zien. Maar kom kijken en geniet er gewoon van en haal uit de chaos eruit wat je eruit wil halen.

Koop hier je tickets voor Oedipus

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!