Afgelopen week was het ‘Internationale data-Privacy’ dag. Dit is in de wereld geroepen om je op een laagdrempelige manier uit te leggen wat er met onze online activiteiten gedaan wordt. Dit is belangrijk omdat er soms misbruik gemaakt wordt van onze gegevens. We staan er tegenwoordig namelijk niet meer bij stil, maar bijna alles wat we doen is digitaal. Afspreken met je vrienden via whatsapp, dat leuke filmpje sturen via Instagram, je baas om vakantie vragen via de mail, bij het café, je koffie to go afrekenen met je mobiel, en ga zo maar door. Alles wat je online doet, wordt gevolgd en opgeslagen op servers waarvan we niet altijd weten wat daar precies mee gebeurd.

Wat je moet weten

Je herkent het waarschijnlijk wel. Je bent op zoek naar een nieuw paar schoenen en zit online te scrollen om te zien wat je opties zijn. Je besluit er toch nog even over na te denken en sluit alle tabs af. Je gaat naar Instagram om je laatste vakantiefoto’s te posten en zit opeens een Ad staan van die schoenen die je op je wishlist had gezet. Is dit toeval? Nee. Dit is een voorbeeld van Tracking. Tracking zijn bijvoorbeeld dat je akkoord gaat met de cookies. Verschillende partijen plaatsen kleine bestandjes op je computer waarmee je online gedrag gevolgd wordt. Ze volgen je surfgeschiedenis, maar ook je locatie, je soort telefoon, en wat je liked op social media. Daarnaast worden gevoelige informatie ook verzameld. Bijvoorbeeld je politieke kleur, geaardheid en ga zo maar door. Zo komen ze dus veel over je te weten. Met deze gegevens weten adverteerders heel goed wat je leuk vindt en kunnen ze op basis daarvan gesponsorde advertenties op je tijdlijn laten zien.

De risico’s 

Welke schoenen je leuk vindt, klinkt misschien niet als iets waar je veel zorgen over hoeft te maken. Alleen brengt het wel risico’s met zich mee. Op basis van de informatie die ze van je hebben, kunnen ze heel gericht advertenties aan je tonen. En zo kunnen ze je overhalen om iets te doen, iets te kopen of ergens iets van te vinden zonder dat je daar eerder ooit over na zou denken. Hierdoor koop je meer dan je nodig hebt, kan het effect hebben op je stemgedrag en kan je vooral in je ontwikkelingsfases als mens vormen.

Wat jij kan doen

 Geen zorgen, je kunt die oude Nokia weer teruggeven aan je opa, want eerlijk is eerlijk. We kunnen niet meer zonder internet. Daarom is het wel belangrijk dat je weet hoe je hier het veiligst hier mee om kan gaan en weet wat voor effect dit op jouw kan hebben. Je kan bijvoorbeeld  terecht bij stichting Bits of Freedom voor meer informatie hierover. Op hun website Fix Je Privacy kun je alles vinden over online privacy en krijg je op verschillende gebieden veel handige tips zodat jij veilig die paar schoenen kan kopen.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!