Wat betekent een echte vriend of vriendin voor jouw? Wat voor rol nemen ze in je leven aan? Hoe maak je ze? Hoe veel mensen in je leven kun je echte vrienden noemen? Wat is het verschil tussen kennissen en echte vrienden?

Iedereen die wel eens een high school tiener film heeft gezien, zal misschien gelijk denken aan de boezemvriendinnen die je in dit soort films veelvuldig tegenkomt. Zijn dit echte vrienden?
Hoe weet je nou of je echte vrienden bent? En waar kom je ze in hemelsnaam tegen? (Spoiler: niet alleen in high school films).

Wat is echte vriendschap?
Ik denk dat dit voor iedereen een klein beetje verschilt, maar ik denk dat we allemaal overeen kunnen komen dat een echte vriend of vriendin je steunt, ervoor je is en dat je jezelf kan zijn bij diegene.
Tegenwoordig hebben veel mensen de neiging om een kennis een vriend of vriendin te noemen. Iemand die je een paar keer hebt gezien, een nieuw iemand in je vriendengroep of iemand die je online een paar keer hebt gesproken. Maar zijn dit niet eerder kennissen? Hoe goed ken je elkaar namelijk? Kan je erop vertrouwen dat ze ervoor je zijn als je ergens mee zit? Voel je je op je gemak bij ze? Bel je ze als je ergens mee zit of juist iets leuks wilt vertellen?
Stel jezelf deze vragen en ga dan na bij jezelf of je ze echte vrienden kan noemen.

“Met echte vrienden kun je lachen, huilen, genieten en alles delen, maar vooral jezelf mogen zijn zonder een masker op te moeten zetten!” – Uschi

Sommige mensen beschouwen hun trouwe viervoeter of vliegende dieren ook als hun beste vriend. Je krijgt onvoorwaardelijke liefde van ze en je kunt ze alles vertellen. Ze oordelen niet en zijn er voor je als je ze nodig hebt. Ik denk daarom dat onze dieren hier ook een plekje verdienen.

Waar kom je (potentiële) echte vrienden tegen?

Echte vrienden zou je over de hele wereld kunnen ontmoeten; in de trein, in het vliegtuig, in de supermarkt of een café, al is dat in deze tijd misschien nog wat lastiger dan anders. Want de kans dat je ze daar tegenkomt is vaak toevallig.
De grootste kans is vaak in je studententijd, maar ook bij een cursus of training, een sport vereniging of een andere vereniging. Je vind gelijkgestemde mensen op plekken waar je iets doet wat jullie beiden interesseert. Zit je op een bepaalde sport? Dan vinden jullie dat hoogst waarschijnlijk beiden leuk.
Op reis maken velen de beste vrienden voor het leven. Je bent op een andere plek, uit je comfortzone weg van huis en je kent niemand. Banden lijken dan het meest gesmeed te worden.

Stap een keer op iemand af waarvan je het gevoel hebt dat jullie misschien veel gemeen zullen hebben. Spreek een keer af. Misschien vind je dat wel heel spannend, misschien ook niet. Of je het spannend vindt of niet, onthoud dat het een goede oefening is én het ook goed uit kan pakken.

Er zitten overal kansen om iemand tegen te komen. Soms duurt het een tijdje totdat je iemand tegenkomt waarmee je echt een klik hebt, maar een ding dat ik geleerd heb is: overhaast het niet. Ga niet obsessief opzoek naar die ene perfecte vriend of vriendin. We hebben verschillende periodes in ons leven en ik denk dat we de juiste mensen ontmoeten wanneer het er de juiste tijd voor is.

Vrienden digitaal

In deze tijd waar we gedwongen thuis zitten door het Corona virus heeft het internet zo zijn voordelen. Stel je voor: geen internet. Dat zou inhouden dat je zelfs via internet geen contact met vrienden kan onderhouden. Hoe eenzaam zou dat worden?
Het internet heeft dus zo zijn voordelen, maar hoe zit dat met echte vrienden maken via het internet? Bijvoorbeeld iemand uit China, of Amerika, terwijl jij in Nederland woont. Kan je elkaar dan een echte vriendin noemen?
Ik denk dat we zeker mensen kunnen leren kennen die echte vrienden kunnen worden. Maar ik ben wel van mening dat zonder elkaar ooit echt gezien te hebben, het lastig is om echt een diepe verbinding met iemand te leggen.

“Een echte vriend of vriendin is iemand die je kan vertrouwen en mee groeien. En waarbij wederzijds respect ook een grote rol speelt.” – Imara

Via het internet kunnen we naar elkaar luisteren en advies geven, maar er zal altijd iets missen.
Echte vrienden geven elkaar soms een knuffel als het nodig is, ze zitten naast je, ze maken een kopje thee, je beleefd dingen met ze, je gaat op pad een – road trip of een leuk uitje. Je hebt dit “menselijk contact” nodig om een diepere band met iemand te ontwikkelen.

Hoe weet je dan dat je echte vrienden bent?
Misschien verschilt dit per persoon, maar ik denk dat er een aantal basis dingen zijn waaraan je een echte vriendschap kunt herkennen:

 • Beiden tonen jullie sympathie en empathie naar elkaar
 • Er is een balans tussen geven en nemen
 • Jullie zijn eerlijk naar elkaar: over jullie zwaktes, wat jullie niet fijn vinden wat de een zegt of doet, ook al is het soms lastig voor de een om dit te zeggen en voor de ander om te horen
 • Praten het uit als het even moeilijk gaat; want onthoudt: een vriendschap heeft ook ups en downs. Niet alles is rozengeur en maneschijn, er zijn soms ook ruzies. Ruzies helpen juist om de band te versterken, maar deze moeten dan wel opgelost worden
 • Een compromis te sluiten, ook al ben jij het er niet mee eens
 • Wederzijds begrip en medeleven naar elkaar; als je het even moeilijk hebt kun je bij de ander terecht, maar ook andersom
 • Genieten van elkaars gezelschap en vooral ook: lachen
 • Elkaar kunnen vertrouwen; dingen die in vertrouwen worden besproken, blijven onder jullie
 • Jezelf mogen zijn, je gevoelens mogen uiten en fouten en vergissingen te durven en te mogen maken, zonder dat je elkaar ervoor veroordeeld
 • …. Je eigen toevoeging
 • …. Je eigen toevoeging

Zoals je ziet is er ruimte om je eigen punten toe te voegen. Ik ben heel benieuwd wat jij vindt dat bij dit lijstje hoort!

Laat me weten in de reacties wat voor jouw een echte vriend of vriendin inhoudt! 

Door Iris