Ik ben kortgeleden in aanraking gekomen met iemand die bezig was met een tof project. Voor mijn stage heb ik een interview mogen houden met Roxanne Herder. Zij is camerajournalist en werkt voor het BNNVARA-programma Kassa. In het interview met haar kwam al snel naar voren dat zij zich bezighoudt met een movement die mij erg aan het hart ligt: The Natural Hair Movement.

The Natural Hair Movement is een beweging die mannen en vrouwen met Afrikaanse roots aanmoedigt om hun natuurlijke krullen te omarmen. Ik als donkere vrouw van Antilliaanse afkomst heb sinds twee jaar ook dit pad bewandeld en mij tot dus ver niet gerealiseerd wat voor een belangrijke stap dit was. Over deze beweging heeft Roxanne een documentaire gemaakt: De Harendokter. Hierin volgt Roxanne een gepassioneerde harendokter uit Amsterdam. In de salon, die haar is overgedragen door haar moeder, strijdt zij voor het omarmen van de natuurlijke krul. De documentaire graaft terug in de tijd en maakt duidelijk dat men zich generatie op generatie schaamde voor afrohaar en de kennis niet had om het te verzorgen. Ook tegenwoordig wordt afrohaar gezien als ‘onprofessioneel’.

 “Ik weet wat relaxen met je haar kan doen. Het verandert voorgoed de structuur van je haar.”

Zoals eerder benoemd heb ik twee jaar geleden het besluit genomen om natural te gaan. Uren aan YouTube video’s kwam eraan te pas en nog steeds kan ik niet met zekerheid zeggen dat ik mijn eigen haar goed ken. Wat de doorslag was voor het overstappen naar natural? Veel rolmodellen! Op Instagram alleen al zijn er veel prachtige dames met een volle bos krullen: @dhatgirlbecca, @esh_naturalchic en @isimemeedeko bijvoorbeeld. Zo begreep ik dat mijn haar niet lang hoeft te zijn wil ik het rocken. Ik heb mijn haar vijftien jaar lang in vlechten gehad en om de maand zat ik 10 uur lang bij mijn moeder in de ‘kapsalon’. Ik vroeg mij dan ook af waarom zij niet voor de makkelijke weg koos: relaxen. Relaxen is het uitrekken van een krulpatroon met chemische middelen. In haar tijd relaxte iedereen diens afrohaar, zodat het helemaal steil was. Op deze vraag antwoordde mams: “Ik weet wat relaxen met je haar kan doen, het beschadigt en verandert voorgoed de structuur van je haar.” Iets wat ze mij niet gunde en ik mijn kinderen ook niet zal aandoen.

Zoals Defano Holwijn eerder zei op Instagram: “De een z’n haar groeit naar beneden, de mijne groeit naar de zon toe. We zijn op shine!” En ja, dat zijn we zeker!

Bekijk hier Roxannes documentaire de Harendokter!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!