De “d” verwisselen voor de “b”, moeite met spelling en lezen. Dit zijn de eerste dingen die je waarschijnlijk te binnen schieten als je aan dyslexie denkt. Maar er is meer. Ja, ook voordelen.

De meesten van jullie zullen direct aan problemen met spelling denken of het verwisselen van letters. Dat dacht ik ook voor jaren lang. En ik heb zelf dyslexie. Een beetje gek eigenlijk he? Sinds kort weet ik dat er veel meer achter dyslexie zit dan alleen spellingsproblemen. Heb jij zelf toevallig dyslexie en merk je dat je veel meer tijd kwijt bent aan je studie dan je andere klasgenoten? Dat kan. Door dyslexie lees je langzamer en moeilijker, omdat je hersenen simpelweg niet ingesteld zijn op tekst maar op beeld.

Echte beelddenkers

Misschien ken je studenten die iets een keer hoeven te lezen en ze snappen én onthouden direct wat er staat. Misschien ben jij zo iemand en dat is heel fijn voor jou! (Niet sarcastisch bedoeld). Voor degene onder ons met dyslexie herkennen zich hier waarschijnlijk niet in.

De gemiddelde mens heeft een concentratieboog van 20 tot 30 minuten. Omdat ik zelf veel moeite ervaar met studeren, in de zin van dat het mij veel tijd en moeite kost, wilde ik de Pomodorotechniek eens uitproberen. Maar ik merkte dat ik al bij 15 minuten wazig werd en me niet meer kon concentreren. Op dat moment voelde ik me echt even slecht. Toen ik leerde dat mijn concentratieboog zo kort is doordat het mij simpelweg gewoon meer energie kost om tekst tot me te nemen viel een zwaar gewicht van mijn borst. Ik was niet kapot, of had niet een bar slechte concentratie, maar mijn hersenen werken gewoon veel harder, doordat ze anders werken.

Dit komt omdat mensen met dyslexie heel beeldend denken en juist veel moeite hebben met tekst. Zowel in schrijven en het verwoorden van hun woorden op papier, als lezen, begrijpen en onthouden wat ergens staat.

Huidige manier van studeren past niet bij mensen met dyslexie

De reden waarom leren zo lastig gaat, is dus vanwege de manier waarop we moeten studeren. We leren alles uit boeken. Wat iemand mij aanbevolen heeft is om video’s op te zoeken van de lesstof of om het boek als audioboek te kopen. Wanneer dat niet beschikbaar is dan kan ik het zelf inspreken. Maar ik weet nog niet zeker of ik daar zo blij van wordt om mijn eigen stem te horen…

Waar het om gaat is dat wij anders leren en informatie opnemen. Het moet heel beeldend zijn. Wat ook kan helpen is om bij de tekst wat je leest beelden te bedenken, zodat je het voor je ziet als een soort verhaal. Soms is dit heel lastig, ik weet het. Het is nog steeds een struggle, ook voor mij, bij de abstractere vakken.

Genoeg over de nadelen

Het hebben van dyslexie klinkt vaak alleen maar nadelig, maar het heeft ook voordelen. Een ervan heb ik eigenlijk al genoemd: Het beeldend denken. Dit is vooral een groot voordeel wanneer je iets met creativiteit doet. Voor film is het heel goed, daar werk je met beeld. Maar ook voor schrijven werkt het heel goed. Schrijven en dyslexie? Ja zeker. Ondanks dat spelling en grammatica niet mijn grootste vrienden zijn, heeft veel schrijven mij wel geholpen om de taal beter te leren en dus ook spelling en grammatica. Dan heb ik het niet alleen over blogs, maar ook over een fantasie verhaal waar ik al een aantal jaar aan werk. Zeker voor een boek moet je een goed verbeeldingsvermogen hebben om het verhaal beeldend te maken.

Wees niet getreurd, dit zijn niet de enige pluspunten. Het blijkt dat mensen met dyslexie ook heel innovatief zijn, goed in kritisch denken, creatief zijn, een goed overzicht hebben, snel oplossingen kunnen zien voor complexe problemen, een goed ruimtelijk inzicht hebben en problemen en situaties van verschillende kanten kunnen bekijken.

En we zijn ook zeker niet dom! Wist je dat onder andere Agatha Christie, Steve Jobs, Bill Gates, Orlando Bloom, Tom Cruise, Isaac Newton, Albert Einstein en Leonardo Da Vinci allemaal dyslexie hadden? Het voelt bijna een eer om mijn eigen naam bij dit lijstje te voegen.

Heb jij dyslexie? Zie jij er alleen de nadelen van in of vind je dat het ook voordelen heeft? Laat het weten in de comments!

 

Door Iris