Hallo lieve lezers,

Corona begint zijn uittrede te doen en er komt weer leven in de cultuur na een vrijwel doodstil jaar. Ook in Almere is jongeren theatergroep SubSub druk bezig geweest met een nieuwe voorstelling: ONT-MOET.

Deze voorstelling gaat op 16 juni in première en speciaal voor JonginAlmere hebben de acteurs een moment de tijd genomen om wat vragen te beantwoorden.

In dit artikel; de antwoorden van Sadie Delintzis en Anne-Fleur Verkade!

Over ONT-MOET

Rennen en vliegen. Tot voor kort de normaalste zaak van de wereld. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen. Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.

Ont-moeten. Dat is precies waar de nieuwste voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub over gaat. Het concept is ontwikkeld door Esther Bolte. Het stuk wordt gespeeld door 9 jonge acteurs en actrices. Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt.

Wat heeft voor jou het meeste inspiratie gegeven voor deze voorstelling uit de gebeurtenissen van afgelopen jaar?

Sadie

Toen corona kwam is het afgelopen jaar echt heel erg snel gegaan, tijd gaat normaal al ongelooflijk snel en helemaal met de lockdowns. Toen kwam ook het besef dat het fijn zou zijn als tijd wat langzamer zou gaan, zodat je meer kan leven in het nu. En dat gaf mij zoveel inspiratie voor mijn stuk uitwerking.

Anne-Fleur

De zelfredzaamheid van mensen die gaan kijken wat wel kan, een vriendin van mij heeft vorig jaar een restaurant vlak voor de coronasluiting geopend en door snelle aanpassingen heeft zij haar restaurant draaiende kunnen houden. Dit laat zien dat mensen manieren vinden om zichzelf te redden en omwegen te vinden.

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van deze productie?

Sadie

Ik heb hiervoor nog nooit zelf iets gemaakt, dus je begint met een mega hoeveelheid aan ideeën en dingen die je wilt doen en dat moet je dan terugbrengen naar 15 minuten. En dat proces van ‘’wat willen we echt vertellen’’ liep je soms op vast voor wel 3 uur. Maar juist die vastloop momentjes, die waren het meest uitdagend.

Anne-Fleur

Ik dacht dat de grootste uitdaging een operatie aan mijn voet zou zijn. Maar wat uiteindelijk de grootste uitdaging bleek was het uitwerken via zoom. Ik ben meer van op de vloer dingen maken en dat op papier zetten, maar dat moest dit jaar volledig andersom en bleek een grote uitdaging.

Zonder het verhaal te verklappen voor de lezers, welke boodschap hoop je mee te geven aan het publiek?

Sadie

Je hoeft niet de huidige maatschappij te volgen, je kan ook je eigen leefwereld creëren. Mensen ‘’moeten’’ heel veel van de maatschappij, maar dat men wel moet blijven durven zichzelf te zijn.

Anne-Fleur

Dat is iets waar wij heel lang over zijn blijven struikelen, maar de boodschap die ik vanuit de voorstelling wil meegeven is eigenlijk de zinloosheid van het leven.

Deze voorstelling draait voor een deel op contact tijdens momenten dat contact onmogelijk is, op welke manieren heb jij zelf gezorgd voor leuk contact afgelopen jaar?

Sadie

Met mijn vriendengroep heb ik veel Discord Feestjes gehad met spelletjes erbij. Toen het eenmaal wat veiliger voelde ben ik met mijn vrienden lekker in de zomer gaan picknicken op veilige afstand.

Anne-Fleur

Via FaceTime en houseparty heb ik veel met mensen gebeld en daarnaast toch zoveel mogelijk mensen zien op veilige afstand buiten. Vooral lekker wandelen in de natuur, ook mijn eigen verhuizing gaf een fijne afleiding in het hectische jaar. Dat heb ik nog altijd liever dan via een schermpje.

Waarom zouden mensen volgens jou deze voorstelling echt moeten komen kijken?

Sadie

Ik denk dat ze bij onze voorstelling een bepaald soort gevoel meekrijgen dat ze even alles kunnen vergeten, en ik geloof dat mensen dat even nodig hebben. Mensen staan te weinig stil in het leven en even niets doen. En ik geloof dat wij het gevoel van ontspanning geven en mensen even kunnen raken.

Anne-Fleur

Omdat het een best bijzondere voorstelling is en voor SubSub heel nieuw en origineel. De spelers hebben het zelf gemaakt waardoor je iedereens eigen stijl erin terug ziet, ondanks deze verschillende stijlen het is wel nog steeds erg samenhangend. In een onmogelijke ogende situatie hebben wij een hele toffe voorstelling kunnen maken.

Over Theatergroep SubSub

Theatergroep SubSub is hèt jongerengezelschap in Almere. Ontstaan vanuit Theatergroep Suburbia, is zij sinds 2017 een zelfstandige theatergroep en produceert zij meerdere voorstellingen per jaar.

SubSub is gefascineerd door het thema identiteit. Wie ben je? Waarom maak je bepaalde keuzes in je leven? En hoever ga je om te zijn wie je bent? Deze vragen stellen we onszelf, de acteurs en het publiek in de voorstellingen van SubSub.

Wil je naar de voorstelling van Theatergroep SubSub? Je kunt hier kaartjes halen voor ONT-MOET.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!