Hallo lieve lezers,

Corona begint zijn uittrede te doen en er komt weer leven in de cultuur na een vrijwel doodstil jaar. Ook in Almere is jongeren theatergroep SubSub druk bezig geweest met een nieuwe voorstelling: ONT-MOET.

Deze voorstelling gaat op 16 juni in première en speciaal voor JonginAlmere hebben de acteurs een moment de tijd genomen om wat vragen te beantwoorden.

In dit laatste deel van de reeks; de antwoorden van Dyon Wilkens en Bo Daamen!

Over ONT-MOET

Rennen en vliegen. Tot voor kort de normaalste zaak van de wereld. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen. Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.

Ont-moeten. Dat is precies waar de nieuwste voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub over gaat. Het concept is ontwikkeld door Esther Bolte. Het stuk wordt gespeeld door 9 jonge acteurs en actrices. Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt.

Wat heeft voor jou het meeste inspiratie gegeven voor deze voorstelling uit de gebeurtenissen van afgelopen jaar?

Dyon

Ik merkte zelf vooral tijdens corona dat ik ineens tijd had voor bepaalde dingen waar ik voor de lockdowns geen tijd voor had. Mensen hadden plots extra tijd om zichzelf te kunnen ontwikkelen, wat eigenlijk voor corona niet mogelijk was.

Bo

Wat ik merkte is dat alles via social media ging, alle contacten en verbindingen met anderen.
En het was zo weird om ineens alles online te doen, daarnaast kwamen ook diverse irritatiepunten kijken in normaal sociaal contact. Precies deze irritatiepuntjes hebben mij zeker inspiratie gebracht voor de voorstelling.

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van deze productie?

Dyon

Meestal krijgen we een script, ik ben zelf ook meer een tekst-theaterspeler. Maar juist het toevoegen van meer beweging, waaronder dans, gaf een nieuwe extra avontuurlijke laag maar ook een bepaalde spannende realisatie omdat ik daar nog niet eerder wat mee had gedaan.

Bo

Wij hadden eerst een heel ander idee voor een voorstelling waarbij projecties een grote rol zouden spelen, echter viel dit idee van de baan. Met dit project heb ik een heel andere kant van mijn acteerwerk kunnen uitpluizen en dat was een grote uitdaging die erbij kwam kijken.

Zonder het verhaal te verklappen voor de lezers, welke boodschap hoop je mee te geven aan het publiek?

Dyon

Ik denk vooral ‘’Je vrijheid passies achterna gaan’’ en jezelf blijven uitdagen en daar je levenslust uithalen.

Bo

De boodschap die ik wil meegeven met deze voorstelling is ‘’wat doe jij als iemand anders jou met je neus op de feiten drukt.’’

Deze voorstelling draait voor een deel op contact tijdens momenten dat contact onmogelijk is, op welke manieren heb jij zelf gezorgd voor leuk contact afgelopen jaar?

Dyon

Ik ben zelf meer gaan sporten en fietsen en veel meer wandelen. Waar ik zelf met mijn vrienden een ding van heb gemaakt zijn ‘’kleine roadtripjes’’ waarbij we met de fiets bijvoorbeeld van Almere naar Hilversum gingen op veilige afstand met muziek en wat te drinken. Zelf ben ik vooral heel voorzichtig geweest met corona vanwege een afwijking aan mijn hartklep. Maar gelukkig is alles goed verlopen.

Bo

Voor mij was het heel erg meer contact zoeken via social media door bijvoorbeeld samen online een film te gaan kijken, het digitaal praten door de film heen gaf soms echt hele komische situaties.

Horror films mét voice chat gaf een fijn grappig effect naast de spanning. Ook sporten op afstand was een hele fijne manier om contact te houden.

Waarom zouden mensen volgens jou deze voorstelling echt moeten komen kijken?

Dyon

Ik geloof dat het voor elk persoon wel een eye-opener kan zijn en bij iedereen wat los zal maken. Wat het los zal maken per persoon, dat zal diegene pas te weten komen bij de voorstelling.

Bo

Ik denk dat het ongelooflijk actueel is, helemaal na de gebeurtenissen na afgelopen jaar verwacht ik een hoop herkenbaarheid onder de mensen en hoe de wereld in elkaar steekt. Wat daarbij een voordeel is, is dat het echt door de jongeren zelf is gemaakt! Het is niet alleen gespeeld maar ook gemaakt door ons!

Over Theatergroep SubSub

Theatergroep SubSub is hèt jongerengezelschap in Almere. Ontstaan vanuit Theatergroep Suburbia, is zij sinds 2017 een zelfstandige theatergroep en produceert zij meerdere voorstellingen per jaar.

SubSub is gefascineerd door het thema identiteit. Wie ben je? Waarom maak je bepaalde keuzes in je leven? En hoever ga je om te zijn wie je bent? Deze vragen stellen we onszelf, de acteurs en het publiek in de voorstellingen van SubSub.

Wil je naar de voorstelling van Theatergroep SubSub? Je kunt hier kaartjes halen voor ONT-MOET.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!