Hallo lieve lezers,

Corona begint zijn uittrede te doen en er komt weer leven in de cultuur na een vrijwel doodstil jaar. Ook in Almere is jongeren theatergroep SubSub druk bezig geweest met een nieuwe voorstelling: ONT-MOET.

Deze voorstelling gaat op 16 juni in première en speciaal voor JonginAlmere hebben de acteurs een moment de tijd genomen om wat vragen te beantwoorden.

In dit artikel; de antwoorden van Gift Cio en Mike Koene!

Over ONT-MOET

Rennen en vliegen. Tot voor kort de normaalste zaak van de wereld. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen. Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.

Ont-moeten. Dat is precies waar de nieuwste voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub over gaat. Het concept is ontwikkeld door Esther Bolte. Het stuk wordt gespeeld door 9 jonge acteurs en actrices. Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt.

Wat heeft voor jou het meeste inspiratie gegeven voor deze voorstelling uit de gebeurtenissen van afgelopen jaar?

Gift

Toen alles nog ‘’normaal’’ was toen zat je in een soort vast ritme en tempo; school, werk, sport. Dag in dag uit hetzelfde en daar werd je toen plotsklap uit gegooid. Het uit het vaste ritme worden gehaald en bewust wording van het vastzitten gaf veel inspiratie voor het stuk. Juist omdat het zo geïndoctrineerd is om hetzelfde ritme aan te houden.

Mike

Het meeste inspiratie kwam uit de beperkingen van afgelopen jaar, het geeft extra perspectief op de mogelijkheden die wel nog blijven bestaan.

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van deze productie?

Gift

Ik heb daar een heel erg makkelijk antwoord op; het compleet zelf moeten verzinnen van een voorstelling. Ook het combineren met muziek en beelden was ik niet gewend en gaf een extra uitdaging toe aan het stuk. Ik vond het wel leuk want dan kom je ook buiten je eigen comfort zone.

Mike

In eerste instantie zou ik zeggen de samenwerking met Anne-Fleur, grapje, voor deze voorstelling is het aantal waar je normaliter voor zouden kunnen spelen nu kleiner. Dat zorgde voor een hele andere en intiemere invulling van de voorstelling.

Zonder het verhaal te verklappen voor de lezers, welke boodschap hoop je mee te geven aan het publiek?

Gift

Je moet jezelf durven te ontmoeten en dat het ook mega belangrijk is. Het is belangrijk om jezelf te kennen en niet te verliezen.

Mike

Ik probeer in al mijn producties één boodschap te verwerken: geniet van het leven, geniet van de dingen die je hebt maar ook van de dingen die je niet hebt. Het is wellicht wat verstopt, maar de goede luisteraar zal het achterlaten.

Deze voorstelling draait voor een deel op contact tijdens momenten dat contact onmogelijk is, op welke manieren heb jij zelf gezorgd voor leuk contact afgelopen jaar?

Gift

Ik denk dat ik vooral in begin 2020 veel meer ben gaan sporten en ik ben meer gaan skaten met vrienden. Omdat mijn vriendengroep niet mega groot is mocht ik gelukkig aan het begin nog wat meer doen. Maar toen ook dat wegviel zijn we vooral digitaal erg veel in contact met elkaar gebleven tijdens de lockdowns.

Mike

Toen de eerste lockdown in ging had ik geen vriendin en dacht ik ‘goh, ik download Tinder; het slechtste platform voor dating!’’ ondanks een belofte aan mijzelf dat ik daar nooit op zou gaan. Maar aangezien ik toch niemand zag had ik op die manier nog wel eens een interessant gesprek.

Maar; binnen ongeveer een week heb ik mijn huidige vriendin ontmoet, via Tinder, waar ik nu al een jaar een relatie mee heb! Dat was wel de meest onverwachte en leuke manier om contact te maken met anderen.

Waarom zouden mensen volgens jou deze voorstelling echt moeten komen kijken?

Gift

Omdat normaal bij SubSub altijd traditionele voorstellingen zijn te zien, en dit is een compleet frisse en nieuwe uitwerking. In deze productie zitten een hoop verschillende emoties, intenties en verhalen en heeft daarmee wel iets voor iedereen. En natuurlijk niet te vergeten; het mag nu weer

Mike

Omdat ik er in speel! Nee geintje, hoe leuk is het om tegenwoordig weer lekker de deur uit te kunnen? Zolang we weer lekker naar het theater mogen; maak er gewoon gebruik van! We weten immers nog niet wat de toekomst brengt. Wij hebben met deze voorstelling het onmogelijke, mogelijk gemaakt.

Over Theatergroep SubSub

Theatergroep SubSub is hèt jongerengezelschap in Almere. Ontstaan vanuit Theatergroep Suburbia, is zij sinds 2017 een zelfstandige theatergroep en produceert zij meerdere voorstellingen per jaar.

SubSub is gefascineerd door het thema identiteit. Wie ben je? Waarom maak je bepaalde keuzes in je leven? En hoever ga je om te zijn wie je bent? Deze vragen stellen we onszelf, de acteurs en het publiek in de voorstellingen van SubSub.

Wil je naar de voorstelling van Theatergroep SubSub? Je kunt hier kaartjes halen voor ONT-MOET.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!