Hallo lieve lezers,

Corona begint zijn uittrede te doen en er komt weer leven in de cultuur na een vrijwel doodstil jaar. Ook in Almere is jongeren theatergroep SubSub druk bezig geweest met een nieuwe voorstelling: ONT-MOET.

Deze voorstelling gaat op 16 juni in première en speciaal voor JonginAlmere hebben de acteurs een moment de tijd genomen om wat vragen te beantwoorden.

In dit artikel; de antwoorden van Iris Blaauw en Alicia Sedney!

Over ONT-MOET

Rennen en vliegen. Tot voor kort de normaalste zaak van de wereld. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen. Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.

Ont-moeten. Dat is precies waar de nieuwste voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub over gaat. Het concept is ontwikkeld door Esther Bolte. Het stuk wordt gespeeld door 9 jonge acteurs en actrices. Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt.

Wat heeft voor jou het meeste inspiratie gegeven voor deze voorstelling uit de gebeurtenissen van afgelopen jaar?

Iris

Wat voor mij veel inspiratie gaf; toen alles dicht ging bij de eerste lockdown had ik ineens heel veel tijd voor dingen had die ik eigenlijk lang niet had gedaan. Door deze vrijheid geleid door beperking kwam ik meer in contact met wie ik zelf was en dat gaf extra inspiratie.

Alicia

Ik ben zelf een heel erg sociaal persoon, dat je niet meer echt met elkaar kon knuffelen was voor mij persoonlijk heel moeilijk. Wel was het fijn om samen met SubSub iets te maken en straks te spelen, dat allemaal samen met social media heeft flink wat inspiratie gegeven.

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van deze productie?

Iris

Het wordt echt een ‘’performance’’ met diverse aspecten, en ik heb zelf een voorliefde voor theater en schrijven maar ook het toevoegen van zang en dans was voor mij persoonlijk de grootste uitdaging. Gelukkig had ik mijn team om erbij te helpen!

Alicia

Ik ben gewend om iets te krijgen en te leren en daar een eigen draai aan te geven. De uitdaging in deze productie is dat het vanaf een nulpunt uitgewerkt moest worden.
Corona was onder de streep wel de grootste obstakel omdat het zowel de mogelijkheden als de tegenslagen meegaf bij het ontwikkelen.

Zonder het verhaal te verklappen voor de lezers, welke boodschap hoop je mee te geven aan het publiek?

Iris

Wie jij ooit was als kind en het kwijtraken hiervan in het volwassen leven, dat het nooit volledig weg zal vallen.

Alicia

Om bewuster te zijn over jezelf en wat je doet. De zelfreflectie die erbij komt kijken in de voorstelling.

Deze voorstelling draait voor een deel op contact tijdens momenten dat contact onmogelijk is, op welke manieren heb jij zelf gezorgd voor leuk contact afgelopen jaar?

Iris

Aan het begin van de eerste lockdown heb ik een groepscall gehad en hebben we tegelijkertijd een schilderij gemaakt met de instructies van Bob Ross en dan over de camera  het eindresultaat aan elkaar laten zien!

Alicia

Via FaceTime en houseparty heb ik veel met mensen gebeld en daarnaast toch zoveel mogelijk mensen zien op veilige afstand buiten. Vooral lekker wandelen in de natuur, ook mijn eigen verhuizing gaf een fijne afleiding in het hectische jaar. Dat allemaal heb ik nog altijd liever dan alles via een schermpje.

Waarom zouden mensen volgens jou deze voorstelling echt moeten komen kijken?

Iris

Mensen nemen niet genoeg de tijd om stil te staan bij dingen, en de 20 minuten bij ons er wel voor zorgen dat die mensen even  volledig in een ander verhaal kunnen verdwijnen. Even kunnen herinneren hoe het is om jong te zijn en dat er nog genoeg tijd is om jezelf te zijn.

Alicia

Ik denk dat de samenvatting op de website al een hoop interessants geeft, maar de hoofdreden dat ik zou zeggen ga hier naar toe is dat niemand dit in een hele lange tijd heeft kunnen doen.

Over Theatergroep SubSub

Theatergroep SubSub is hèt jongerengezelschap in Almere. Ontstaan vanuit Theatergroep Suburbia, is zij sinds 2017 een zelfstandige theatergroep en produceert zij meerdere voorstellingen per jaar.

SubSub is gefascineerd door het thema identiteit. Wie ben je? Waarom maak je bepaalde keuzes in je leven? En hoever ga je om te zijn wie je bent? Deze vragen stellen we onszelf, de acteurs en het publiek in de voorstellingen van SubSub.

Wil je naar de voorstelling van Theatergroep SubSub? Je kunt hier kaartjes halen voor ONT-MOET.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!