Voel je je een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender. Je kunt je ook jongen én meisje voelen of juist iets daar tussenin. Als jij je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, met jouw jongens- of meisjeslichaam, dan heet dit ‘genderdysforie’. Dit betekent letterlijk ‘onvrede met je geslacht’.

Ben ik transgender?

Misschien voelde jij je altijd al anders, maar weet je niet zeker wat dat is. Het kan zijn dat jij je als meisje meer jongen voelt, of andersom. Of dat je je deels jongen, deels meisje voelt. Er zijn transgenders die de ene dag als jongen en de andere dag als meisje gekleed gaan. In het Engels wordt dat ‘gender fluid’ genoemd. Lees er meer over op de site Iedereenisanders.nl of op Sense.info. Luister in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen.

Wat is een transman of transvrouw?

Een transman of transvrouw is iemand die via een operatie andere geslachtskenmerken heeft gekregen. Bijvoorbeeld een man van wie de penis door een chirurg is veranderd in een vagina, heet een transvrouw. Lang niet alle transgenders willen zo’n operatie. Het gevoel van onvrede met het eigen geslacht, verschilt per persoon. Jongens en meisjes kunnen door veranderingen in kleding, kapsel of make up ook op het andere geslacht lijken.

Praat over je gevoel

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk een jongen bent, ook al heb je een meisjeslichaam? Of dat je een meisje bent, ook al heb je een jongenslichaam? Of voel je je iets ertussenin? Weet je het nog niet? Praat over jouw gevoelens en twijfels met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, familie of een goede vriend(in). Dat lucht op en helpt je bij het maken van keuzes.

Ontmoet andere jongeren in Almere: Diversity

Diversity heeft wekelijkse inloopavond vanuit het jongerenwerk van De Schoor, voor jongeren van 12 tot 27 jaar die willen praten over hun seksuele geaardheid of het ‘uit de kast komen’, op een ontspannen manier. Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een gastspreker die langs komt om over een onderwerp te praten of een karaoke avond. Meer informatie over Diversity vind je hier.

Contact jouw GGD: ben je jonger dan 23 jaar & wil je hierover praten? Dan is JouwGGD voor jou!
De chat is elke werkdag geopend tussen 14:00-22:00 uur en in het weekend van 18:00-20:00 uur.

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!