Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is een infectie die je op kunt lopen tijdens het vrijen, zonder dat je er iets van merkt. In Nederland vinden er ieder jaar naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats. Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Er zijn zeven soa’s die veel voorkomen. We zetten ze hier voor je op een rij.

Chlamydia

Chlamydia komt veel voor. Je krijgt het via een bacterie die door seks overgedragen wordt. Als meisje kun je meer afscheiding krijgen, meer bloedverlies en pijn bij het plassen of tijdens de seks. Als jongen kun je pijn of een branderig gevoel bij het plassen krijgen, of afscheiding uit de plasbuis. Maar dit hoeft niet.

Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.

Genitale wratten

Genitale wratten ontstaan door een virus dat je overdraagt door onbeschermd seksueel contact. De wratten zitten bij vrouwen op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Ook komen ze in en rond de anus voor. Je kunt de wratten meestal zelf behandelen.

Gonorroe

Vrouwen merken meestal niet veel van Gonorroe. Soms heb je pijn bij het plassen of krijg je meer afscheiding dan normaal. Bij mannen veroorzaakt Gonorroe pusachtige, vaak groenige of gelige afscheiding uit de plasbuis en een branderig gevoel bij het plassen. Je plast veel kleine beetjes.

Op een later moment kunnen bij jongens de bijballen gaan ontsteken en bij meisjes de eileiders gaan ontsteken. Bij meisjes kan dit leiden tot onvruchtbaarheid. Als je Gonorroe hebt, dan krijg je een antibiotica-kuur.

Hepatitis B

Hepatitis B, ook wel geelzucht genoemd, is een ernstige infectieziekte die een ontsteking veroorzaakt in de lever. Het virus kan onder meer worden overgebracht tijdens seks en is zeer besmettelijk. Slechts één op de drie mensen krijgt klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en misselijkheid. Ook als je geen klachten hebt, kun je anderen besmetten. Hepatitis-B kan ontstekingen veroorzaken aan de lever, waardoor lever minder goed gaat werken.

Herpes genitalis

Herpes genitalis is een soa die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zorgt voor een infectie van je huid en slijmvliezen in en rond je geslachtsdelen. Op die plekken krijg je blaasjes en zweertjes die veel pijn doen. Na ongeveer drie weken drogen de blaasjes en zweertjes weer uit. Helaas is dan het herpesvirus nog niet uit je lichaam verdwenen. De blaasjes en zweertjes kunnen vaker terug komen, hoe vaak is niet te zeggen

Er bestaat geen geneesmiddel waardoor het virus helemaal uit je lichaam verdwijnt. Maar als je je op tijd laat onderzoeken bij een eerste aanval van blaasjes of zweertjes, kan je wel een medicijn krijgen waardoor de aanvallen korter worden en minder ernstig.

Hiv en aids

Hiv kun je krijgen van onveilig vrijen. Als je geen condoom gebruikt, kan het virus zich verspreiden, via (menstruatie)bloed, sperma of vaginaal vocht. In het begin kun je last krijgen van griepachtige verschijnselen. Het duurt vaak lang voordat je ernstige klachten krijgt van hiv. Maar als het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je (ernstig) ziek wordt, spreek je van aids. Mensen met aids krijgen vaak zeldzame ziekten, die anderen bijna nooit hebben. Dit komt omdat het afweersysteem niet meer goed werkt.

Je kunt niet genezen van hiv. Het hiv-virus kan wel worden geremd en onderdrukt met medicijnen.

Syfilis

Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus. De zweertjes krijg je meestal al snel. Ze zijn hard, ongeveer 1 centimeter en doen meestal geen pijn. Je ziet ze zelf niet altijd.

Contact jouw GGD: ben je jonger dan 23 jaar & wil je hierover praten? Dan is JouwGGD voor jou!
De chat is elke werkdag geopend tussen 14:00-22:00 uur en in het weekend van 18:00-20:00 uur.

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!