Dezelfde gezichten hebben? Hetzelfde karakter? Telepathie? Dezelfde interesses? Wat is “tweelingzijn” nou?

Ondanks dat er deels een waarheid zit in het op elkaar lijken qua uiterlijk en qua innerlijk en soort van telepathie hebben, is tweelingzijn veel meer dan dat. Tweeling zijn is nooit alleen zijn. Tweelingzijn is altijd iemand hebben om mee te praten. Tweelingzijn is altijd iemand naast je zijde hebben die je begrijpt. Die weet hoe je denkt en je zinnen kan afmaken (soort van telepathie).

 

Je bent niet automatisch beste vriendinnen

Het heeft ons een lange tijd gekost voordat we dit echt wisten. Mensen zeiden wel eens tegen ons: “maar jullie hebben altijd iemand,” of “jullie zijn nooit alleen en hebben elkaar”. Maar dat voelde voor een tijd niet zo. Voor een lange tijd voelde het alsof we onszelf bij ons hadden. Dit klinkt misschien heel leuk, kan het ook zijn, maar het is soms ook lastig. Want als jijzelf heel onzeker bent, dan is “je andere zelf” dat ook, zo was het voor ons tenminste.
Dat we tweeling zijn betekent niet automatisch dat we beste vrienden waren vanaf het moment dat we geboren werden. Net als broer en zus, broer en broer, zus en zus, moet je tijd investeren in elkaar om tot elkaar te komen en dat is iets wat veel mensen vergeten.

 

Wie ben “ik”?

Om terug te komen op je hetzelfde voelen als een ander, dat kwam doordat we niet goed wisten wie we nou eigenlijk zelf als “los” persoon waren. Samen waren – en zijn – we “de tweeling”, maar wie zijn we nou los van elkaar? Dat was iets wat we moesten onderzoeken en ook gedaan hebben. Ruimte voor onszelf was wat we nodig hadden om dichter bij elkaar te komen en communicatie. Communicatie is zo belangrijk. Zonder communicatie weet je niet wat er in een ander omspeelt en weet je niet wat de ander nou irriteert of juist niet. Communicatie is de basis van een relatie, het maakt niet uit wat voor relatie. Is het met je moeder, je vader, een vriend of vriendin, broer of zus, je baas, het maakt niet uit. Niemand weet exact wat er in de ander omgaat en daarom is communicatie juist zo belangrijk. Ook wij waren ons daar niet zo heel bewust van. We spraken toch gewoon met elkaar? Maar wat ons echt dichter naar elkaar heeft gebracht is het bespreken waarom we boos zijn, verdrietig of geïrriteerd zijn. Zo leer je elkaar écht kennen, maar ook jezelf. Je krijgt feedback op je eigen reacties waardoor je ook weer veel over jezelf te weten komt. En wij leerden dat we eigenlijk heel verschillend zijn.

 

Verschillend en toch hetzelfde

Ergens wisten we dat we verschillende karakters hadden, maar we konden het nooit benoemen of ons echt zo voelen.
In het tussenjaar (twee eigenlijk) dat we hadden genomen hebben we veel over onszelf geleerd. We zijn erachter gekomen dat we zo verschillend zijn en toch zó véél op elkaar lijken en dat is wat het zo leuk maakt. We zijn twee personen die elkaar beter kennen dan wie ons dan ook kent.
Tweeling zijn is altijd iemand naast je zijde hebben die je kan vertrouwen, die er voor je is als je elkaar nodig hebt. Er is een regel: niemand blijft achter.

Of ik blij ben dat ik een tweeling ben? Een volmondige JA. Realiseer je wat je hebt, ook broers en zussen kunnen dichtbij elkaar komen, of vrienden, daar hoef je niet persé een tweeling voor te zijn.

Ben jij tweeling? Heb je een broer(tje) of zus(je)? Hoe is dat voor jou? Ben jij er blij mee of juist niet? Laat het weten in de reacties!

 

Door Iris