Wij kennen in Nederland verschillende anticonceptie mogelijkheden. Anticonceptie beschermt je tegen zwangerschap, daarom worden ze ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. De meeste anticonceptiemiddelen zijn voor vrouwen bedoeld, maar welk anticonceptie past dan het beste bij jou? We hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. 

Anticonceptie is er in alle soorten en maten. Zo zijn er anticonceptiemethoden met of zonder hormonen. Aan sommige methoden moet je elke dag denken en aan anderen maar één keer in de 10 jaar. Bepaalde anticonceptiemiddelen kunnen jouw menstruatie beïnvloeden, andere juist helemaal niet.

Verschillende anticonceptie

Er zijn verschillende anticonceptiesoorten, in te delen in 7 categorieën: de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje en barrièremethodes. We leggen alle mogelijkheden kort uit, voor meer informatie kun je klikken op de bijbehorende link.

De pil
De meest gekozen mogelijkheid is in Nederland de pil. De pil neem je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip om zwangerschap te voorkomen. Het beschermt je niet tegen geslachtsziektes. Bij de pil hoort ook een stopweek, je slikt de pil dan zeven dagen niet, dit is dan je menstruatieweek.

Klik voor meer informatie over de pil hier.

De anticonceptiepleister
Een minder gebruikte methode is de anticonceptiepleister. Deze plak je op je huid en verwissel je één keer in de week. Een voordeel is dat je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken.

Klik voor meer informatie over de pleister hier.

De anticonceptiering
Bij de anticonceptiering hoef je maar één keer in de maand aan je anticonceptie denken en houd je zelf de controle over jouw menstruatie. De zachte ring wordt geplaatst in je vagina, vergelijkbaar met een tampon. Door het ontwerp kan de ring er niet zomaar uitvallen.

Klik voor meer informatie over de anticonceptiering hier.

De prikpil
Zoals het al zegt het gaat hier om een prik die je huisarts om de twaalf weken geeft. Je hebt in dit geval geen invloed meer op je menstruatie.

Klik voor meer informatie over de prikpil hier.

Het anticonceptiestaafje
Het anticonceptiestaafje geeft je 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Een arts plaatst het staafje in je bovenarm, het staafje is niet te zien. Met het anticonceptiestaafje kun je je menstruatie niet meer beïnvloeden.

Klik voor meer informatie over het anticonceptiestaafje hier.

Het spiraaltje
Met een spiraaltje ben je vijf beschermt tegen zwangerschap. Je kunt kiezen uit een koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Beiden spiraaltjes wordt door een arts ingebracht in je baarmoeder. Ook hier kun je je menstruatie niet beïnvloeden.

Klik voor meer informatie over een spiraaltje hier.

De barrièremethodes
De betrouwbaarheid van een barrièremethode hangt af van de juiste gebruik, de meest bekende is de condoom. Dit is de enige methode die je ook beschermt tegen een SOA. Verder heb je nog het vrouwencondoom en pessarium.

Klik voor meer informatie over de barriéremethodes hier

Doe de check

Op de website www.anticonceptie.nl kun je een online vragenlijst invullen om te kijken welke methode het beste bij jou past. Elk meisje/vrouw is natuurlijk anders. Maar met de vragenlijst kun je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor uitkiezen van een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Wat is er allemaal van belang en naar welk anticonceptie gaat jouw voorkeur uit?

Klik hier voor de anticonceptie check en ontdek welke methode het beste bij jou past.

 

 

 

 

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!