Als je gaat studeren aan het mbo, hbo of universiteit kun je geld krijgen voor je opleiding: studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, lening en een studentenreisproduct en wordt het geregeld door Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO. Hieronder leggen we je graag alles uit rondom studiefinanciering.

Wat is studiefinanciering?

Studeren is best duur en als student kun je misschien krap zitten. Daarom heeft de overheid ooit bedacht om studiefinanciering op te zetten. Zo hoefde je naast je studie niet nog eens 20 uur per week werken. Het is idee hierachter was dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen studeren, ongeacht je achtergrond.

Studiefinanciering is een gift en kun je dus aanvragen bij DUO. Zij storten iedere maand een bedrag op jouw rekening zodat jij kunt studeren. Hier zijn wel wat regels aan verbonden, bijvoorbeeld hoeveel jij iedere maand zou kunnen krijgen.

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Iedereen die jonger is dan 30 jaar, een Nederlandse nationaliteit heeft en met een opleiding begint, heeft recht op studiefinanciering. Je kunt het meteen aanvragen wanneer je begint met studeren aan het mbo, hbo of aan de universiteit. Het maakt dus niet uit welke studiekeuze je maakt.

Studiefinanciering is alleen voor studenten die een voltijdopleiding volgen, als je een deeltijdopleiding gaat doen, krijg je helaas geen studiefinanciering. Ook wanneer je een master gaat doen, heb je recht op een financiering.

Studiefinanciering mbo

Basisbeurs mbo: mbo-studenten die recht hebben op studiefinanciering ontvangen sowieso een basisbeurs. De basisbeurs is voor mbo-studenten een prestatiebeurs, dit betekent dat je binnen 10 jaar je diploma moet halen voordat de basisbeurs een gift wordt. Hoe hoog de basisbeurs is die je kunt krijgen hangt af van je woonsituatie. Als je op kamers woont ben je uitwonend en krijg je een hogere basisbeurs dan iemand die nog thuis woont en dus thuiswonend is.

Aanvullende beurs mbo: Een aanvullende beurs is er voor studenten met ouders die weinig of zelfs niet kunnen meebetalen aan een opleiding. Hoe hoog de aanvullende beurs is hangt af van het inkomen van je ouders. Net als je basisbeurs is de aanvullende beurs een prestatiebeurs en wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt wordt deze beurs omgezet in een gift. Het bedrag dat je hieronder kunt vinden is de maximale aanvullende beurs die je voor het mbo kunt krijgen.

Lening mbo: Naast het aanvragen van de basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs is er ook de mogelijkheid voor mbo-studenten om extra geld te lenen. Hoeveel je (extra) leent bij DUO bepaal je zelf. Dit kan het maximale bedrag zijn, maar minder mag ook. Het geld dat je leent bij DUO moet na je opleiding worden terugbetaald, met rente.

Studiefinanciering hbo en universiteit

Lening hbo en universiteit: Wanneer je geld nodig hebt om je studie te betalen dan kan je dit lenen bij DUO. Dit hoeft niet het maximale bedrag te zijn, hoeveel je wilt lenen bepaal je helemaal zelf. Uiteraard moet het geld dat je leent bij DUO na je studie worden terugbetaald, met rente.

Aanvullende beurs hbo en universiteit: Een aanvullende beurs is er voor studenten met ouders die weinig of zelfs niet kunnen meebetalen aan een studie. Hoeveel aanvullende beurs je kunt krijgen hangt af van het inkomen van je ouders. De aanvullende beurs is een prestatiebeurs en wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt wordt deze beurs omgezet in een gift. Het bedrag dat je hieronder kunt vinden is de maximale aanvullende beurs die je voor het hbo of de universiteit kunt krijgen.

Collegegeldkrediet hbo en universiteit: Naast de aanvullende beurs heb je misschien wel recht op een extra lening om je collegegeld te betalen, dit heet collegekrediet. Maandelijks kan je maximaal 1/12 van het collegegeld dat je moet betalen extra lenen bij DUO. Op hoeveel je recht hebt hangt dan ook af van hoeveel collegegeld je betaalt. Het collegekrediet moet na je studie worden terugbetaald, met rente.

Studentenreisproduct: Het studentenreisproduct is voor studenten ook onderdeel van de studiefinanciering. Met het studentenreisproduct kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan is het studentenreisproduct gratis, anders moet je deze (gedeeltelijk) terugbetalen.

Meer informatie over studiefinanciering lees je op de website van DUO.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!