De eerste periode van het nieuwe schooljaar is weer voorbij! Voor de meeste betekent dit nu dan ook: tentamenweek… Lang niet altijd iedereen weet even goed hoe je je nou daadwerkelijk het best kunt voorbereiden op deze stressvolle week. Om je enigszins op weg te helpen, hebben wij daarom 5 nuttige tips voor je op een rijtje gezet!

De 5 nuttige tips op een rijtje:

Tip 1. Plannen

Docenten hoor je vaak zeggen: ‘Een goed begin is het halve werk’. Wat ze daar volgens ons vaak eigenlijk mee bedoelen te zeggen is, dat plannen THE key to success is. De eerste (en naar ons eigen zeggen) belangrijkste tip die wij je zouden willen meegeven is: maak ruim van tevoren een overzichtelijke en realistische planning voor jezelf! Het is gebleken dat het maken van een planning lang niet altijd even makkelijk is, maar probeer daarom de volgende dingen mee te nemen tijdens het maken van je planning:

  • Stel korte termijn doelen op – wekt motivatie
  • Stel lange termijn doelen op – wekt motivatie
  • Stel prioriteiten – wees realistisch
  • Wees zo specifiek mogelijk – overzicht bewaren per dag
  • Zet de data van je tentamens op een rijtje – overzicht bewaren
  • Zet je deadlines op een rijtje – overzicht bewaren

Tip 2. Active Recall

Active Recall is (naar ons eigen zeggen) een erg effectieve leermethode, maar daarnaast helaas ook een leermethode waar velen studenten nog niet bekend mee zijn. Active Recall staat voor: ‘Actief herophalen’. Bij het toepassen van deze leermethode, haal je de informatie die je tijdens het leren hebt opgedaan, opnieuw naar boven. De informatie die je tijdens het leren hebt opgedaan, kun je opnieuw naar boven halen, door middel van bijvoorbeeld je boek dicht te slaan of je samenvatting eens opzij te leggen, waarna je vervolgens alles wat je je nog kunt herinneren op gaat schrijven. Uiteindelijk zul je hierdoor namelijk voor jezelf erg snel terug kunnen zien waar je nog extra aandacht aan zult moeten besteden tijdens het leren. De positieve en voordelige aspecten die de leermethode ‘Active Recall’ met zich meebrengt zijn:

  • De leerstof beter kunnen begrijpen
  • De leerstof beter kunnen onthouden
  • De leerstof langer kunnen onthouden
  • Het halen van betere cijfers voor je tentamens – uit onderzoek gebleken (Karpicke, 2012)

Tip 3. Flashcards

Gebruik maken van flashcards kan tijdens de voorbereiding op je tentamens (naar ons eigen zeggen), ook erg goed werken. Flashcards zijn als het ware geheugen-/flitskaarten waarmee je jezelf kunt overhoren/testen in hoe goed je de leerstof nou daadwerkelijk al beheerst. Aan de ene kant van de flashcard schrijf je bijvoorbeeld een vraag of aanwijzing op, waarna je op de andere kant van de flashcard het antwoord opschrijft. Dit leermiddel werkt voornamelijk erg effectief  bij het moeten leren van bijvoorbeeld belangrijke begrippen en data.

Tip 4. Mindmaps

Lang niet iedereen vindt het leren vanuit een samenvatting altijd even leuk. Naar ons eigen zeggen is dit erg begrijpelijk, aangezien samenvattingen vaak alsnog uit enorm veel tekst bestaan, waardoor je vaak al gauw de motivatie en het overzicht volledig kwijtraakt. Voor de wat creatievere studenten onder ons, hebben wij daar dan ook wat op bedacht! Zo kan het maken van een mindmap namelijk ook als een erg effectief leermiddel werken. Het maken van een mindmap zorgt er namelijk voor dat je je gedachten omtrent de leerstof, voor jezelf op een rijtje kunt zetten. Daarnaast kan het maken van een mindmap er ook voor zorgen dat je over allerlei verschillende aspecten zult gaan nadenken, die betrekking hebben op de leerstof. Als je het ons vraagt: een leuke manier om je voor te bereiden op je tentamens en zeker het proberen waard!

Tip 5. Rustmomenten

Plan naast de velen leermomenten die je in je planning hebt opgenomen, ook rustmomenten in. Momenten van rust zijn namelijk van cruciaal belang om succesvol te blijven leren. De tip die we je daarom allereerst willen meegeven is: plan genoeg pauzes in tijdens het leren. Probeer bijvoorbeeld eens 25 minuten te leren, om vervolgens 5 minuten pauze te nemen. Nadat je deze leermethode drie keer hebt herhaalt, kun je vervolgens een wat langere pauze voor jezelf inplannen. Neem bij het inplannen van een wat langere pauze een tijdsperiode van maximaal 30 minuten aan. In deze wat langere pauze kun je bij wijs van spreken even gaan wandelen, om zo op deze manier even je hoofd leeg te kunnen maken. Ook willen we je als tip meegeven om naast het leren genoeg vrije tijd voor jezelf in te plannen. Zoals eerder al benoemd zorgt dit er namelijk voor dat je succesvol kunt blijven leren. Laten we daarnaast ook even realistisch blijven: op de lange termijn zal uiteindelijk niemand gelukkig worden van alleen maar bezig te zijn met leren!

 

Succes met de voorbereidingen! 🙂

 

Mocht je nog meer gebruik willen maken van andere nuttige tips? Dan verwijzen wij je graag door naar ons eerder geschreven blog: ‘5 studeertips om fluitend jouw examen te halen’. Klik hier voor dat blog!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!