Theatergroep SubSub speelt Oedipus– “Who do you think you are?” – het eeuwenoude Griekse stuk van 428 jaar voor Christus, over identiteit, roots, keuzes maken en het lot, in een modern jasje. Deze voorstelling is te zien van 5 t/m 22 april 2023, in de Voetnoot.

Over Oedipus

Met Oedipus gaan we op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent, wanneer of waar voel je je thuis? En wanneer ben je thuis bij jezelf?

Interviews

In deel 1 spreken we met acteurs Rosa Rouwenhorsten en Lucas Siljée.

Gesprek met Rosa

 

Wat kan je ons vertellen over jouw personage?

Rosa

Ik speel Iokaste dat is de moeder/vrouw van Oedipus. Het is natuurlijk best een gek
verhaal, dat Oedipus zonder dat hij het weet verliefd wordt op zijn moeder en daar ook kinderen mee krijgt. Op een gegeven moment komt Iokaste erachter dat Oedipus haar zoon is. Het valt op dat ze dat niet tegen hem zegt en hem smeekt niet verder te zoeken naar de waarheid.Om het dus te laten rusten. Ik vind dat dus heel kenmerkend voor haar dat ze het wil laten hoe het is, ook al is ze getrouwd met haar zoon.

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Wat maakt deze voorstelling moderner dan het origineel?

Vooral het thema van naar je identiteit zoeken komt veel aan bod. Dingen zoals, wie
ben je nu eigenlijk en wat is je identiteit. Het verhaal lijkt misschien op een saaie Griekse tragedie, maar we maken er ook echt een feestje van en er zitten ook genoeg luchtige en grappige stukken in zodat mensen zich er wel in kunnen vinden.

Wat betekent dit stuk voor jou?

Het stuk gaat veel over wie je bent en ook over je afkomst en dat maakt wie je bent,
maar er wordt verder gekeken. Wat maakt nog meer wie je bent. Door het hele proces van het stuk ga je nadenken van ja, hoe denk ik hier eigenlijk over. Er is ook geen antwoord op. Het is gewoon een vraag in de lucht waar je over na kan denken. Iedereen kan zijn eigen interpretatie ervan maken. Ik ben ook heel benieuwd wat de kijkers gaan vinden en hoe ze hierover nadenken. Je identiteit is nooit af. Je vormt jezelf je hele leven lang.

Waarom moeten mensen deze voorstelling zien? 

Vooral om uitgedaagd te worden om na te denken over identiteit. En het is gewoon
echt een leuk stuk. Het is niet alleen serieus nadenken, maar ook gewoon lachen en plezier hebben. Daarnaast is het decor echt geweldig. Het is echt een groot deel van deze voorstelling hoe we het decor gebruiken. Het maakt het stuk erg dynamisch.

Gesprek met Lucas

 

Wat kan je ons vertellen over jouw personage?

Lucas

Ik speel verschillende rollen maar mijn grootste rol is Tiresias dat is de ziener van
Oedipus. Degene die hij vraagt om raad. En daarnaast kleine rollen zoals de sfinx. En af en toe een bewaker. Ik speel ook een acteur op het podium, benaamd Nummer 6. Hij is best een zweverig type. Ik speel dus verschillende rollen maar Tiresias en Nummer 6 zijn mijn grootste rollen.

Dit is natuurlijk een Oudgrieks verhaal, maar ik zag in de beschrijving dat dit een moderne variant ervan is. Wat maakt deze voorstelling moderner dan het origineel?

Er worden door het verhaal heen dingen genoemd die ook nu spelen. Je kan veel
leren van de thema’s die aan bod komen omdat die voor veel mensen nu ook kunnen spelen.

Wat betekent dit stuk voor jou?

In mijn rol als nummer 6 die zijn mening geeft over identiteit daar kan ik me niet in
vinden, maar ik vind het onderwerp zelf wel heel interessant van wat is mijn identiteit nu eigenlijk en hoe kan ik mezelf hier in vinden. Het is niet alleen een stuk maar een soort onderzoek van wat is identiteit nu eigenlijk.

Waarom moeten mensen deze voorstelling zien? 

Er zitten veel actuele onderwerpen in dit stuk. Goed commentaar erop wat mensen
ook echt laat nadenken. Het is ook een goede balans tussen grappig en serieus. Het kijkt heel lekker doordat je goed kan lachen, maar ook stof hebt om over na te denken.

Koop hier je tickets voor Oedipus

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!