Fluitend je examen halen is misschien een beetje overdreven, maar deze tips zullen je wel een stuk helpen met je concentratie en het helpen onthouden van de stof! Iedereen leert anders dan de ander. De een is meer een beelddenker, de ander is juist een woorddenker. Voor de een werkt rijtjes stampen en voor de ander is dat de slechtste methode om iets te leren. Misschien lukt het je om net het tentamen ermee te halen, maar weet je het een maand erna ook nog? Deze tips zullen je helpen zowel de stof beter tot je te nemen én het ook te onthouden.

De tentamens staan weer voor de deur en hoe zorg je er nou voor dat je al die stof leert en onthoudt?

Hieronder geef ik vijf tips die je op weg helpen.

Tip 1: Zet de wekker op 20 minuten!

Waarschijnlijk is deze methode bij bijna iedereen wel bekend: de Pomodorotechniek. Zet je wekker op 20 minuten en neem 5 minuten pauze en ga dan weer 20 minuten verder. Deze tip is heel handig wanneer je normaal uren achter elkaar aan het studeren bent, omdat je denkt dat je geen pauze mag nemen omdat je moet studeren. Uren achter elkaar studeren werkt bij het gros van de mens juist averechts.

Wij kunnen gemiddeld onze aandacht namelijk maar 15-30 minuten vasthouden en dan zakt het in. We nemen de stof dan niet meer goed op. Daarom is het verstandig om een korte pauze in te lassen wanneer je merkt dat je die ene zin al drie keer hebt gelezen en nog steeds niet weet wat je nou hebt gelezen.

Ga tijdens je pauze ook echt weg van je studeerplek. Doe iets leuks: Beloon jezelf voor vijf minuten. Luister even naar muziek, teken iets, staar even uit het raam, lees heel even een boek, maar grijp het liefst niet naar je telefoon of laptop. Zo begin je weer fris en fruitig aan de volgende 20 minuten.

 

Tip 2: Neem een studielamp in huis!

Het effectiefste is wanneer je jezelf conditioneert en studeert op een plek. Het enige wat je op die plek doet is ook echt alleen studeren. Zo conditioneer je jezelf dat wanneer je op die plek zit, je ook ingesteld bent op studeren.

Maar, de meesten van ons hebben waarschijnlijk geen aparte studeerkamer tot hun beschikking. En nee, je slaapkamer telt niet mee. Want wat doe je in je slaapkamer: Slapen. En slapen wil je nou net niet wanneer je moet studeren. Maar ik snap heel goed dat je vaak niet anders kan dan studeren in je slaapkamer, omdat je simpelweg geen andere plek hebt.

Veel mensen hebben een multifunctionele kamer: je slaapt er, eet er, werkt er en studeert er. Dat maakt het allemaal niet makkelijker. Wat daarom kan helpen is om een studeerlamp in huis te halen (of van de stoffige zolder). Misschien denk je: maar ik gebruik mijn bureaulamp. Dat kan, maar waar ik het over heb is een lamp die je alleen aanzet tijdens het studeren. Zo conditioneer je jezelf dat wanneer je lamp aanstaat, je ook aan het leren bent. Je gaat na een tijdje merken dat je je inderdaad beter kan concentreren.

Inspiratie tip: Persoonlijk heb ik gemerkt dat die lamp niet groot hoeft te zijn. Ik heb een klein  zoutlampje ter grootte van een vuist die ik in mijn laptop kan steken.

Tip 3: Slapen, slapen en slapen

Misschien ben je geneigd om tot diep in de nacht te studeren, omdat je nog zovéél pagina’s moet leren voor het tentamen over een week. Toch is dit niet de beste methode.

Wist je dat een goede nachtrust belangrijk is om je leerstof ook te kunnen onthouden? Wanneer je uitgerust begint met studeren kan je de stof beter tot je nemen en onthouden. Maar ook de nachtrust na je studeer dag is heel belangrijk. Een goede nachtrust is ook nodig om het te kunnen onthouden. Je hersenen verwerken de stof wanneer je slaapt. Een goed excuus toch om lekker op tijd naar bed te gaan ?

Tip 4: Hang de docent uit en vertel je zusje wat je net geleerd hebt

Laatst las ik in een artikel iets over wie in een gezin vaak de slimste kinderen zijn. Het blijkt vaak de wat oudere kinderen in een gezin met meerdere broers en zussen. Dit komt, omdat de oudere broers en zussen vaak gedeeltelijk meehelpen in de opvoeding van de jongere zusjes en broertjes. Dat betekent ook dat ze helpen met huiswerk. Doordat ze helpen en de stof uitleggen aan een ander, onthouden en leren zij het beter.

Kortom: leg iemand anders uit wat je geleerd hebt. Of het nou je zusje of broer is, een vriendin of vriend of je teddybeer. Op deze manier denk je beter na over de stof en begrijp je beter waar het over gaat. Hoogstwaarschijnlijk dat je met een lach de vraag op je tentamen invult, omdat je precies het juiste antwoord weet.

Tip 5: Het geheugenpaleis

Misschien ben je ook al bekend met deze methode, misschien niet. Deze methode is vooral heel handig voor beelddenkers. Werken de ezelsbruggetjes voor jou niet heel goed? Misschien werkt deze methode dan beter. Waar het bij deze methode om gaat is dat je de stof wat je leert koppelt aan een onderdeel in je huis.

Bijvoorbeeld: Je moet een rijtje leren van alle presidenten door de geschiedenis heen van Amerika. Neem dan een kamer uit je woning in gedachten. Het kan ook op je eigen lichaam zijn, of je kan een eigen “paleis” maken. Maar vaak werkt je eigen huis goed, omdat je precies de indeling weet.

Als je een plek in gedachten hebt plaats dan de eerste president van het rijtje bij een meubelstuk in die kamer of plek wat je hebt gekozen. Koppel daar dan een beeld aan wat er bij past. Je zou bij Donald Trump bijvoorbeeld een beeld van Donald Duck kunnen plaatsen. Deze oefening heb ik zelf eens gedaan en toen had ik het beeld van Donald Duck boven op de keukentafel geplaatst. Het volgende beeld kan je dan bijvoorbeeld op de bank plaatsen. Maar doe dit in een logische volgorde, want misschien is je wasbak wel dichterbij.

Het gaat erom dat je associaties legt. Wat voor beeld helpt je om iets te kunnen onthouden?

 

Wil je nog meer tips? Kijk deze super interessante video van Marty Lobdell.
(Deze is wel in het Engels, met Engelse ondertiteling).

Heb jij misschien nog een geweldige studeertip die anderen écht moeten weten? Laat het vooral weten in de comments.

Door Iris