Je zit achter je laptop en je bekijkt voor de tiende keer de pagina van de studies waar je misschien geïnteresseerd in bent. Je kunt ieder woord dat er staat uit je hoofd op dreunen en dat van elke bekeken studie. Je handen zitten in je haar, de (online) open dagen heb je bezocht en je weet niet wat je moet doen. Welke studie moet je nu kiezen?!

Het maken van een studiekeuze op zich is voor veel jongeren al lastig; er is zóveel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Maar dan ook nog in de corona crisis? Dat kan als een onmogelijke opgave voelen. Tenminste, zo voelt het voor mij. Inmiddels zit ik in mijn tweede tussenjaar – en ik ben van plan daar geen derde van te maken. Maar hoe moet ik van afstand en met wat informatie op de website van de hogescholen een wel overwogen studiekeuze maken?

Dit blog heb ik een jaar geleden geschreven, maar ik wil het toch nog met jullie delen. 

Online open dagen

Omdat natuurlijk evenementen en groepsbijeenkomsten door de corona crisis niet mogen, hebben de (hoge)scholen online open dagen ingepland. Voor wanneer deze zijn, kun je op de website van de school naar jouw keuze kijken.

Zelf heb ik twee online open dagen bijgewoond van drie opleidingen waarvan twee verschillende opleidingen op dezelfde hogeschool waren.

Ik kon voorlichtingsvideo’s van de opleiding bekijken, waarin een docent het programma van de opleiding vertelde. Er stonden video’s online waar je een virtuele rondleiding kreeg door het schoolgebouw. Verder kreeg je de mogelijkheid om online vragen te stellen aan een docent van opleiding en aan een student. Ik kreeg dus alle informatie die ik ook zou krijgen als ik fysiek naar een open dag van een hogeschool zou zijn geweest. Maar via een beeldscherm kan je helaas geen sfeer proeven en dat maakt het voor mij wel lastig om een goed beeld te krijgen van de opleiding. Klinkt dit bekend voor jou?

Ook heb je maar één docent (en bij één van de opleidingen ook een student) waar ik vragen aan kon stellen, maar niet meerdere. Wat ik vaak deed als ik naar een open dag toe ging, was vragen stellen aan meerdere studenten en docenten, om meerdere meningen te horen en een beter beeld te kunnen vormen. Dat gaat nu dus helaas niet… maar daarvoor zijn er meerdere initiatieven opgezet.

Vraag het de student

Om een breder en beter beeld te kunnen krijgen van de opleiding, is er een nieuw initiatief opgezet: ‘Vraag het de student’. Hier kun je jouw gewenste opleiding en onderwijsinstelling invullen en vervolgens kun je in contact komen met studenten van die opleiding. Mijn tip: schrijf van tevoren al je vragen op zodat je niets vergeet.

Studiekeuze stress

Er is ook een Instagram pagina gemaakt waar je ook in contact kunt komen met studenten en vragen kunt stellen, deze heet: ‘Studiekeuze stress’. Mijn tip: probeer ook een bel afspraak in te plannen. Zo kun je vaak net een beter beeld krijgen van de opleiding dan via DM of e-mail.

Studiekeuzetesten

Voor degenen die nog helemaal geen idee hebben wat ze willen studeren, raad ik aan om een studiekeuze test te maken. Zelf heb ik de (betaalde) studiekeuzetest ‘Passende studiekeuze stap voor stap’ gedaan van Tom Dekker en dit heeft mij absoluut meer inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, in wat ik leuk vind en wat bij mij past. Ik zou het iedereen aanraden deze studiekeuzetest te maken!

Voor degenen die de financiën momenteel niet hebben, heeft Tom Dekker een blog geschreven over de top 10 gratis studiekeuzetesten die wel iets opleveren voor je studiekeuze. Zeker een goed alternatief!

Je eigen gevoel

Als je dit alles hebt gedaan en je zit nog steeds te dubben over welke studie je moet kiezen, heb ik nog maar één tip: volg je gevoel. Ik kan je bijna horen denken: “Ja daar heb ik veel aan zeg”. Geloof mij: ik snap het. Ik ben momenteel ook in deze fase. Ik heb zelf een studiekeuzetest gedaan, in de afgelopen twee jaar 18 open dagen bezocht en uiteindelijk heb ik mijn keuze tot één studie kunnen inperken. Maar nog steeds twijfel ik voor welke hogeschool ik moet gaan. Ik denk dat ik nu nog maar op één manier de juiste studiekeuze kan maken en dat is op mijn gevoel afgaan. Maak ik toch de “verkeerde” studiekeuze? Dan kan ik altijd nog in het eerste jaar stoppen en wisselen van studie.

Wil je toch nog iets meer tijd hebben om rustig te kiezen? Misschien is het dan een idee om je in te schrijven voor de opleidingen die je leuk lijkt. Dan kun je de studiekeuzetest maken en heb je een gesprek met een docent van de opleiding (bij sommige opleidingen ook met een student). Aan de hand daarvan kun je misschien nog beter een studiekeuze maken en haal je in ieder geval de aanmeld deadline van 1 mei. Blijft het twijfel gevoel of wil je toch veranderen? Je kunt je altijd uitschrijven tot 1 september.

Veel liefs,

Lilianne

Heb jij ook last van studiekeuze stress? Hoe ga jij er mee om? Deel het op het forum en misschien ontmoet je anderen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

Door Iris