Vind je het ook maar niets om een hele dag te moeten luisteren naar saaie colleges? Ben je liever flexibel en wil je daarnaast ook geld verdienen? Naast een reguliere HBO-opleiding is er is nog een mogelijkheid: een HBO-thuisstudie. Tegenwoordig kun je bijna elke opleiding thuis volgen, op het moment dat het jou het beste uitkomt. Maar heb je daar wat aan?

Naast een reguliere hbo-opleiding kun je ook een hbo-thuisstudie volgen. Maar hoe ziet zo’n thuisstudie eruit? En heb je er wel wat aan? Waarom zou je ervoor kiezen?
Voor dit blog heb ik Brendan, student aan de NTI, geïnterviewd over zijn ervaringen met zijn hbo-thuisstudie.   

Thuisstudie

Brendan volgt de opleiding Makelaar-taxateur: “Na mijn middelbare school ben ik gelijk gaan werken, waardoor ik gewend ben geraakt aan geld verdienen. Daarom ben ik een thuisstudie gaan volgen. De opleiding duurt drie jaar, maar je kunt er langer over doen. Per dag ben ik zo’n 2 uur bezig met huiswerk, soms meer op een vrije dag. De studielast valt mee, tot nu toe gaat het me allemaal redelijk goed af. Naast mijn opleiding werk ik fulltime bij een drukkerij.”  In mijn oren klinkt dit toch best pittig. De week is vol gepropt met werk en huiswerk, is er dan nog wel tijd over voor hobby’s en vrienden? Brendan: “Ja, hoor. Tijd voor hobby’s en vrienden ernaast is er wel, maar niet al te veel helaas.”

Hoe gaat zo een thuisstudie in zijn werk?

Brendan doet alles thuis via de online leeromgeving. Klassikale bijeenkomsten heeft hij niet en dat maakt de opleiding heel flexibel. Je kan alles in je eigen tijd en tempo doen.

“De docenten zijn behulpzaam via de online leeromgeving, maar veel komt op jezelf neer. Ik heb geen idee wie nog meer deze opleiding volgt. Klasgenoten heb ik dus niet.”

Over de kwaliteit is Brendan redelijk te spreken: “De kwaliteit van de studie is redelijk, ik haal alle informatie eigenlijk uit mijn boeken. Maar de prijs-kwaliteitsverhouding vind ik zeer goed. Ik betaal vijftig euro per maand en per examen tweehonderd euro.” Ideaal voor als je geen studieschuld wilt opbouwen dus!

Garanties voor de toekomst?

“Met mijn opleiding zou ik terecht kunnen bij een makelaarskantoor. Of ik dit daadwerkelijk echt wil is een tweede,” zegt Brendan. Veel mensen vragen zich af of je als thuisstudent evenveel kans maakt op een baan als een regulier afgestudeerde. Natuurlijk geeft geen enkele opleiding een garantie op een goede baan, maar bij erkende instellingen ontvang je een wettelijk erkend diploma, net als bij reguliere opleidingen. Brendan: “Er wordt een makelaars certificaat gevraagd bij je sollicitatie en als ik deze studie goed afrond, krijg ik dit erkende certificaat met mijn thuisstudie.” Theoretisch gezien heb je dus net zoveel kansen, maar in de praktijk kom ik weleens tegen dat niet iedereen een thuis-studie even hoog aanschrijft dan een reguliere hbo-studie. .

Stage

Tijdens een hbo-opleiding loop je stage, waarmee je werkervaring opdoet. Is dit ook mogelijk bij een thuisstudie? Brendan: “Ja, dat kan. Daardoor krijg ik een betere voorbereiding om het werkveld in te gaan.”. Check dit voor de zekerheid wel even met de instelling waaraan je de opleiding wilt volgen.

Een aanrader of niet?

“Ja en nee,” begint Brendan, “een groot voordeel is dat dit heel lekker te combineren is met een baan. Je zit nergens aan vast en je studeert op je eigen tempo.” Goed voor als je je portemonnee wilt spekken, precies nu wanneer je nog niet veel kosten hebt.

“Maar je moet echt beschikken over een grote dosis motivatie. Soms heb ik dat niet, en dan loop ik snel achter op mijn planning waardoor ik weer harder moet studeren.” Naast een grote motivatie moet je goed gestructureerd kunnen studeren. Zonder deze vaardigheden kan een thuisstudie dus lastig worden. Je huiswerk stapelt zich op en je betaald schoolgeld voor niets. Het is wel handig om dit mee te nemen in je keuze om een thuisstudie te volgen.

“Als ik opnieuw zou kunnen kiezen, denk ik dat ik alsnog voor een thuisstudie zou kiezen. Of misschien voor een deeltijdstudie.”

Als je geen studieschuld wil opbouwen, wil studeren in je eigen tempo en wanneer en waar je maar zou willen, dan is een thuisstudie wat voor jou. Mits je beschikt over een flinke dosis motivatie en toewijding (denk hier niet te makkelijk over!)

Er zijn verschillende organisaties waar je een thuisstudie kunt volgen. De vier aanbieders van (erkende) hbo-thuisstudies in Nederland zijn: NHA, NTI, LOI en Laudius. Op Beste Thuisstudie.nl vind je meer informatie over verschillende thuisstudies en waar je het beste op kunt letten bij het kiezen van een opleiding en welke organisatie.

Denk je na het lezen van dit blog na over het kiezen voor een hbo-thuisstudie? Laat het hieronder weten! Of twijfel je nog heel erg over welke opleiding je wilt volgen en speelt de mogelijkheid om een tussenjaar te nemen door je hoofd? Lees dan hier over het kiezen voor een tussenjaar.

Door Iris