Eén mei staat voor de deur. De datum waarvoor je je aangemeld moet hebben voor een hbo opleiding. Maar wat moet je kiezen? Stiekem wil je misschien een tussenjaar nemen, of twijfel je. Moet je jezelf dan toch nog snel aanmelden bij een hbo opleiding of is een tussenjaar toch niet zo verkeerd dan iedereen beweert?

Dit blog heb ik een jaar geleden met jullie gedeeld, maar ik wil het toch nog eens met jullie delen.

Waarom kiezen voor een tussenjaar?

Kiezen voor een tussenjaar kan verschillende redenen hebben. Je kan bijvoorbeeld echt geen idee hebben welke studie je wilt doen en wilt je ook niet zomaar ergens inschrijven. Of je wilt een jaartje rust na alle stress van school en de examens.
Misschien weet je heel goed wat je wilt studeren, maar wilt een tussenjaar nemen omdat je heel graag op reis wilt. Allemaal redenen om een tussenjaar te nemen.

Een tussenjaar biedt de gelegenheid om een jaar even met iets anders bezig te zijn dan met huiswerk en examenstress. Je kan jezelf ontwikkelen op een manier die je niet op school kunt. Je hebt meer ruimte om te ontdekken wat jij écht leuk vind en wat werkelijk bij jou past. Als je twijfelt over welke studie je moet kiezen, biedt een tussenjaar de perfecte uitkomst. Want op de gok kiezen voor een studie kan ervoor zorgen dat je stopt. Je bent onvoorbereid de studie ingestapt met bijna niet tot geen idee wat de studie precies inhoud. Meeloopdagen en opendagen geven je al een beter beeld van wat de studie inhoud. Tijdens je tussenjaar heb je ruim de tijd om verschillende open dagen en meeloopdagen te bezoeken. Denk misschien ook na over een studiekeuzetest, op die manier krijg je hulp van buitenaf om te onderzoeken wat jij echt leuk vindt en het hoeft niet duur te zijn.

Een plan maken

Wanneer je kiest voor een tussenjaar is het wel belangrijk dat je een beetje een idee hebt hoe je het wilt invullen. Moet je werken om jezelf te kunnen onderhouden? Wil je op reis en moet je daarvoor sparen? Hoe wil je erachter komen wat voor studie je wilt gaan doen? Denk hier over na. Je hoeft niet gelijk een heel plan klaar hebben liggen, maar het is wel handig om van te voren een grove schets te hebben van hoe jij jouw jaar wilt invullen. Pas ook op dat je je niet te strak aan je plan wilt houden. Het is niet altijd te voorspellen wat er over een aantal maanden gebeurd. Blijf openstaan voor nieuwe dingen. Vraag hulp aan vrienden of ouders met het maken van een planning. Zij kunnen vanuit een ander perspectief met je meedenken en tips geven waar je zelf misschien nog niet aan hebt gedacht. Kijk op internet naar verschillende organisaties en websites die programma’s aanbieden voor een tussenjaar. Kijk goed wat bij jou past. Als je niet naar het buitenland wilt is dat ook prima.

Eén ding is wel belangrijk: een tussenjaar is geen jaar om laks te worden, een jaar van niets doen. Zorg dat je wel actief bezig bent. Het hoeft allemaal niet in een rap tempo, maar zorg ervoor dat je wel bezig bent met het onderzoeken van jouw toekomst. Dit jaar geeft jou de tijd om daar goed over na te denken. Maak er gebruik van.

Eigen ervaring

Na een hele lijst met verschillende opendagen en meeloopdagen te hebben bezocht wist ik in het laatste jaar van mijn mbo-opleiding nog steeds niet wat ik wilde doen. Ik wist wel wat ik níét wilde doen en dat was een vervolg studie van mijn mbo-opleiding. Uiteindelijk besloot ik een tussenjaar te nemen, hoe spannend ik het ook vond. Docenten op school hadden uiteenlopende meningen over het nemen van een tussenjaar. De een zei dat je nooit meer gaat studeren na een tussenjaar, de ander vond het juist ideaal. Ondanks alle meningen van anderen heb ik gekeken naar wat ík wilde en wat mij het beste leek. Alle hulp was goed bedoelt en dat waardeer ik ook, maar belangrijk is dat je kijkt naar wat bij jóú past.

Ik had besloten om de zomervakantie nog rustig aan te doen, wel een half oog open gehouden voor banen, maar na de zomervakantie ben ik pas echt fanatiek opzoek gegaan. Na een week of twee had ik iets leuks gevonden en heb ik gesolliciteerd. Daar ging ik drie dagen in de week aan de slag, de overige dagen wilde ik vrij houden om een studiekeuze te maken. Zo had ik meer tijd voor mijn hobby’s die ik tijdens school links had laten liggen, doordat ik druk bezig was met huiswerk.

Deze vrijheid om te onderzoeken heeft mij zeer geholpen. Ik weet nu welke richting ik op wil en dat is: schrijven. Er zijn hbo opleidingen voor, maar momenteel doe ik een studie aan de schrijversacademie. Door dit tussenjaar leer ik mijn verantwoording voor mijn leven te nemen, niemand die me meer verteld wat ik moet doen en wanneer ik op moet staan. Het helpt dat ik mijn tweelingzus heb die in hetzelfde schuitje zit. Ik moet mezelf motiveren om door te gaan en dat leer je. Een eigenschap die voor de rest van je leven bij je blijft en heel goed van pas kan komen, zeker als je zelfstandig ondernemer wilt worden.

Al met al ben ik heel blij dat ik een tussenjaar heb genomen. Ik ben meer over mezelf te weten gekomen, weet nu wat ik wil in de toekomst en kan makkelijker de stress loslaten waar ik tijdens school veel last van had. Ik kan het iedereen aanraden die maar een beetje twijfelt over zijn of haar toekomst!

Weet je na het lezen van dit blog wat je wil doen? Laat het weten in de comments!

Door Iris