LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. 

Iemand is homoseksueel als hij/zij op iemand van hetzelfde geslacht valt. Jongens worden ook wel homo genoemd en meisjes lesbisch. Als je op jongens én meisjes valt noem je dat biseksueel. Een transgender is iemand die zich voelt als iemand van het andere geslacht dan zijn of haar biologische geslacht. Iemand die als jongen geboren is voelt zich (meer) een meisje. Iemand die als meisje is geboren voelt zich (meer) een jongen. Een intersekse-persoon heeft bij de geboorte zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken. Lees meer over intersekse personen op Sense.info

Verwarrend

Soms weet je al vroeg dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, of dat je een jongen bent, maar je een meisje voelt of andersom. Soms ontdek je dit later, in de puberteit. Die gevoelens kunnen verwarrend zijn en vragen oproepen. Is het wel normaal? Wat zullen mijn ouders ervan vinden? Hoe gaat dat eigenlijk, seks tussen twee jongens of meisjes?

Wil je er meer over lezen, of chatten met jongeren die hetzelfde voelen? Ga dan naar jongenout.nl.

Uit de kast

Als je eraan toe bent om het mensen te vertellen én dat ook doet dan heet dat ‘uit de kast komen’. Op welk moment je dat doet is heel persoonlijk. Het ligt aan je eigen gevoelens hierover, of je er zelf klaar voor bent, maar ook aan de omstandigheden. Of je bijvoorbeeld negatieve reacties uit je omgeving verwacht, of juist niet.

Als je ouders het heel moeilijk vinden

Sommige ouders of families hebben heel veel moeite met homoseksualiteit, biseksualiteit of transgender. Dan kan het gebeuren dat je je niet meer veilig voelt thuis. Bijvoorbeeld omdat je wordt buitengesloten, gedwongen word je anders te gedragen of kleden of misschien zelfs wordt geslagen. Is dit bij jou het geval? Schakel dan hulp in. Chat met JouwGGD, kijk op Veilig Thuis of neem contact op met de Kindertelefoon.

Ontmoet andere jongeren in Almere: Diversity

Diversity heeft wekelijkse inloopavond vanuit het jongerenwerk van De Schoor, voor jongeren van 12 tot 27 jaar die willen praten over hun seksuele geaardheid of het ‘uit de kast komen’, op een ontspannen manier. Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een gastspreker die langs komt om over een onderwerp te praten of een karaoke avond. Meer informatie over Diversity vind je hier.

Contact jouw GGD: ben je jonger dan 23 jaar & wil je hierover praten? Dan is JouwGGD voor jou!
De chat is elke werkdag geopend tussen 14:00-22:00 uur en in het weekend van 18:00-20:00 uur.

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!