Heb jij een zusje of broertje met een beperking, een moeder met een psychiatrische aandoening, een vader met een handicap of iemand in je familie met een ongeneeslijke ziekte? Of zorg jij langdurig voor iemand anders? Dan ben je waarschijnlijk een jonge mantelzorger. Als mantelzorg maak je je vaak zorgen over je thuissituatie, moet je vaak meezorgen en krijg je hierdoor zelf minder zorg en aandacht. Dit heeft veel invloed op je leven en ontwikkeling.

De VMCA is er voor jonge zorgers. Wij willen dat zij zich evenwichtig kunnen ontwikkelen en stevig in hun schoenen staan, maar ook dat zij zich kunnen ontspannen en net als andere kinderen, kind kunnen zijn. Wij bieden daarom de volgende activiteiten.

Een jongere tussen de 4 en 24 jaar die opgroeit in een gezin waar iemand langdurig extra zorg nodig heeft, is een jonge mantelzorger.

Activiteiten

Wisselende eenmalige activiteiten voor jonge zorgers van diverse leeftijden. De activiteiten hebben altijd een thema. Het doel van de activiteiten is dat de jonge zorgers, samen met anderen, een fijne tijd hebben en even niet hoeven te zorgen.

Me-time

Tijdens de Me time trainingen worden de jonge zorgers op een leuke manier uitgedaagd om hun zorgen te delen. Daarnaast krijgen zij handvatten om beter met hun situatie om te kunnen gaan. Bijvoorbeeld: de Gelukskoffertraining, de training over autisme, PIEP training en de ´Alles op zijn KOPP´training.

Persoonlijk contact

Jonge zorgers en hun ouders kunnen altijd bij de consulenten terecht voor een persoonlijk gesprek. Een consulent biedt een luisterend oor en denkt waar nodig mee over passende oplossingen. Denk aan aanvragen voor het jeugd sport- en cultuur fonds, een verjaardagsbox of mantelzorgregelingen.

Een maatje

Een maatje biedt aandacht, afleiding en een gezellig moment zodat een jonge zorger even zichzelf kan zijn en niet aan zorgen hoeft te denken.

Met een maatje kan een jonge zorger er even tussen uit. Iets wat voor veel mensen heel gewoon kan zijn, zoals naar de bibliotheek, winkelen, naar het park of een terrasje is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maatje en jonge zorger ondernemen samen leuke activiteiten. Een maatje biedt ook een luisterend oor en een plek voor de jonge zorger om zichzelf te zijn. Het maatje geeft een dosis extra aandacht!

Meer informatie of een jonge zorger inschrijven? Neem contact op met Ingrid van Beusekom of Marjolein van Veelen, of voor maatjes voor jonge mantelzorgers met Anne Hendrikx en Marjolein van Veelen via Jongemantelzorgers@vmca.nl of 036 534 14 04.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!