We wisten al dat mensen soms gedrogeerd worden via hun drankje. Iemand gooit dan vaak GHB of slaapmiddelen in iemands drankje. Het slachtoffer gaat zich daarna raar voelen, heeft vaak een black-out en valt soms zelfs flauw. Ook kan het slachtoffer daarna worden beroofd of misbruikt. Nu zijn er voor het eerst meldingen van drogeren met naalden beter bekend als needle spiking.

Wat is needle spiking?

Die slachtoffers hebben meestal een blauwe plek of een bultje op hun arm, been of bil. Soms voelden ze ook echt een prik tijdens het uitgaan. Vaak voelden ze zich raar, en weten ze niet meer precies wat er gebeurd is die avond of nacht. Maar er is nog bijna nooit ook echt drugs gevonden in het bloed of urine. En er is nog nooit een dader op heterdaad betrapt, of een naald gevonden. Ook werd bijna niemand misbruikt of beroofd.

Hoe kan dat?

In Engeland ontdekten slachtoffers de blauwe plek meestal pas de dag erna, of soms zelfs nog later. Dan waren ze vaak al te laat om nog te testen op drugs, want dat is soms al binnen een paar uur uit je lichaam. Daarom werd er bijna nooit wat gevonden. Ook zou het kunnen gaan om drugs die niet in de standaardtest zitten.

In Nederland spraken we één jongen die wel direct wat voelde, maar toen hij zich omdraaide om te kijken zag hij niks. Bij de andere slachtoffers stelde een dokter later wel vast dat er een prikwondje was, maar werd er ook geen drugs gevonden. In Engeland is er een halfjaar onderzoek gedaan naar het fenomeen, maar ze staan nog steeds voor een raadsel. Conclusie: er is wat met deze meiden gebeurd, maar wat precies is onduidelijk.

Wat denken experts erover?

Meestal wordt er gedrogeerd met GHB als het in het drankje gaat. Bij needle spiking is dat volgens experts onlogisch. Om iemand te drogeren met GHB moet je lang op één plek prikken met een dikke naald. Dat zouden slachtoffers moeten voelen.

Experts zeggen dat slaapmiddelen logischer zijn. Daar heb je minder van nodig en dat kan wel met een kort prikje. Maar toch zeggen ze dat alle drogeerdrugs die zij kennen beter en sneller werken in iemands drankje.

Sommige experts denken daarom dat meiden misschien gewoon zijn gedrogeerd in hun drankje en daarna tegen iets aan zijn gelopen, en daardoor een blauwe plek hebben. En dus denken dat ze zijn geprikt.

Er zijn zelfs experts die denken dat het om massahysterie gaat. Dat zou betekenen dat er niemand geprikt is, maar meiden denken dat het bij ze gebeurt, omdat ze erover gehoord hebben.

Het is dus nog steeds onduidelijk of het écht gebeurt en hoe vaak of waarom. Maar, zegt een Engelse expert, de angst eromheen maakt in ieder geval duidelijk dat vrouwen zich nog steeds onveilig voelen tijdens het uitgaan. En dat probleem is al groot genoeg, en daar zou wat aan gedaan moeten worden, zo zegt hij.

En nu?

De politie in Nederland houden het aantal meldingen in de gaten, Over een aantal weken komen ze met een rapport hierover. In Groningen is er nu een meldpunt waar slachtoffers die denken dat ze gedrogeerd zijn met een naald terecht kunnen.

Denk jij dat je bent gedrogeerd? Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Daar kunnen ze dan een test afnemen. Die heb je ook nodig als je aangifte wil doen.

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!