ROUWKOST is een voorstelling van SubSub over verlies, rouw, dood, identiteit en verbinding en is te zien vanaf 8 juni t/m 25 juni 2022 in de Voetnoot in Almere.

Over ROUWKOST

In deze voorstelling neemt Theatergroep SubSub het publiek mee in het
rouwproces van twee jongeren. Mitch en Aisha, broer en zus, die hun moeder
verliezen en daarmee een stukje van zichzelf. Met ROUWKOST willen ze het taboe rondom rouw en de dood aankaarten.

Interviews

In deel 2 spreken we met acteurs Dyon Wilkens en Storm Kamerbeek.

Gesprek met Dyon Wilkens

Wat kan je ons vertellen over jouw personage?

Dyon

Mijn personage is best wel aanwezig. Hij blokkeert vooral zijn emotie om zichzelf groot te houden zodat hij geen emotie hoeft te tonen. Hij stopt het weg en zet een masker op. Hij zit in de vriendengroep van Mitch en Jeroen.

Wat betekent rouw voor jou? Heb je eventuele persoonlijke ervaringen mee kunnen nemen in jouw rol?

 Dat rouw eigenlijk het verwerken van het verliezen van een persoon is. Niet alleen dat iemand er niet meer is, maar misschien ook de liefde die je misschien niet hebt kunnen uiten of dingen die je niet hebt kunnen vertellen. Het rouwproces is het verliezen van iets wat er altijd wel was. Het hoeft niet per se een persoon te zijn aan de dood, maar het kan ook een baan zijn die je niet meer hebt of een relatie die stukgelopen is. We hebben in september auditie gedaan en in oktober heeft mijn oom besloten om euthanasie te plegen vanwege kanker. Ik heb toen best veel gemaakt van de begrafenis. Ik kende hem niet supergoed, dus ik zelf ervaarde niet een heftige rouwproces, maar merkte wel bij mijn moeder hoe erg het voor haar was, en hoe dat voor iedereen anders is. Ik zag wel echt hoe er een sfeer ontstond bij ons thuis. Ik heb zelf nog geen hele naaste familieleden verloren, maar het komt alsnog best hard aan, vooral omdat je ziet hoe het mensen beïnvloedt waar je om geeft.

Wat was jouw grootste uitdaging in deze rol?

Vooral dat ik een hele andere soort karakter speel dan dat ik normaal gewend ben. Het feit dat ik met diepere lagen moet werken. Mijn personage heeft veel lagen want het lastig maakt, maar ook erg leuk. Het is een leuke uitdaging.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien? 

 Mensen moeten deze voorstelling zien omdat rouw nog steeds een onderwerp is waar niet makkelijk over te praten is. Volgens mij kan iedereen zich wel ergens in herkennen. Ik vind dat er meer gesproken mag worden over rouw, het is nu nog te snel een taboe. En dat mensen misschien twee maanden rekening houden met iemand en daarna is het wel goed, maar zo gaat dat helemaal niet. Het is een lang proces. Ik hoop dat deze voorstelling dat laat zien en dat dit bespreekbaar wordt. Het is ook niet alleen een zware voorstelling maar eigenlijk ook gewoon heel leuk en grappig.

Gesprek met Storm Kamerbeek

Wat kan je ons vertellen over jouw personage?

Storm

 Jeroen is één van de vrienden van Mitch, ik ben ook vrienden met Gijs. Jeroen is een beetje onhandig, Hij bedoelt alles goed, maar weet niet altijd hoe hij het moet brengen. Hij is een soort lange onhandige kluns. Jeroen trekt veel met Gijs om en met Mitch. We zijn gewoon een vriendengroep

Wat betekent rouw voor jou? Heb je eventuele persoonlijke ervaringen mee kunnen nemen in jouw rol?

 Ik ben zelf redelijk vroeg in aanraking gekomen met rouw. Mijn vader is overleden toen ik jong was. Ik ben daar anders mee omgegaan dan andere mensen in mijn gezin. Ik ben er ook voor in therapie gegaan toen ik ouder was. Voor mij is rouw het missen van iemand die er niet meer is, niet per se dat iemand dood is, maar gewoon iemand die niet meer in je leven is. Ik denk dat het hele thema om rouw heel erg wordt gevreesd wordt en dat mensen niet weten wat ze moeten zeggen. Zelfs voor mij die het zelf van dichtbij heeft meegemaakt, ik weet ook niet altijd wat ik moet zeggen. We proberen dit thema door deze voorstelling bespreekbaar te maken. We moeten er gewoon voor elkaar zijn. De rol die ik speel vereist niet dat ik mijn ervaring met rouw niet hoef te uiten. Maar het helpt mij wel heel erg in hoe ik mij moet verplaatsen in hoe iemand zich kan voelen. Het gevoel van niet precies weten wat je moet doen. Ik kan mijn persoonlijke ervaring van het leven wel meenemen in mijn personage. Maar ik heb vooral mijn algemene beeld van dit onderwerp en mijn eigen ervaring kunnen gebruiken in de voorbereiding van dit stuk.

Wat was jouw grootste uitdaging in deze rol?

 Spel technisch was dat ik niet te snel binnensmonds ga praten. Ik moet soms wat rustiger aan doen. De grootste uitdaging was het inspelen op mijn duo (Gijs). We moeten het uit elkaars energie halen en het met elkaar spelen. En dat was soms wat lastiger om op elkaar af te stemmen

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt zien? 

Omdat ik denk dat we op een unieke manier het onderwerp rouw aanpakken. Wie je ook bent, je kan je ergens in het stuk herkennen. Die herkenning kan je helpen als je rouw tegenkomt. In de voorstelling weten we ook niet allemaal precies wat we moeten doen. Ik zou echt aanraden om er heen te gaan omdat we allemaal met rouw te maken gaan hebben en omdat ons stuk inzage geeft dat je er niet alleen voor staat en dat je niet de enige bent die niet precies weet hoe het moet. Dus zoek elkaar op en help elkaar daarin. Je moet ook niet denken dat deze voorstelling extreem zwaar is. Het is een zwaar onderwerp maar je hoeft er niet tegenop te zien. We houden het onderwerp ook erg luchtig en de voorstelling is ook gewoon grappig en leuk.

Koop hier je tickets voor ROUWKOST

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!