In Nederland en in Suriname vieren tienduizenden mensen deze week Keti Koti. Het kan zijn dat je nog niet bekend bent met deze feestdag. In deze blog een korte inleiding wat Keti Koti is en wat er in Almere te doen is.  

Wat is Keti Koti?

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Sindsdien is het een Surinaamse feestdag genaamd Keti Koti. Dat betekent letterlijk ‘Ketenen Gebroken’. In Nederland wordt Keti Koti in steeds meer steden gevierd. Ondanks die toenemende populariteit wordt Keti Koti in ons land niet erkend als nationale feestdag.

Bigi Spikri

Onderdeel van de festiviteiten is ‘Bigi Spikri’ (‘Grote Spiegel’): een gezellige en kleurrijke parade in feestelijke en traditionele kleding. De meest gedragen traditionele kledij heet een Koto en een vrouw die dit draagt wordt een Kotomisi genoemd. Er zijn verschillende soorten Koto’s voor speciale gelegenheden die een boodschap overbrengen, net als de bindwijze van de Angisa (bijbehorende hoofddoek).

Keti Koti

Keti Koti in Almere

Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseert dit jaar voor de vijfde keer op rij Keti Koti in Almere. Op donderdag 30 juni vind de jaarlijkse herdenking plaats bij het stadhuisplein in Almere. Op zondag 3 juli, ter afsluiting van het Keti Koti weekend wordt er een Keti Koti Festival georganiseerd in Almere Centrum.

Meer informatie

 

 

 

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!