Hoe komt het dat het zo druk is?

Het is sinds eind april heel druk op Schiphol. Op zaterdag 23 april, de eerste dag van de meivakantie, legde bagagepersoneel van KLM onverwacht het werk neer, wat leidde tot chaotische taferelen en een reeks geannuleerde vluchten. Ook de rest van de meivakantie stonden er lange rijen op de luchthaven, vanwege personeelstekorten en grote aantallen reizigers. Volgens Schiphol waren er minder passagiers voorspeld.

Inmiddels heeft de luchthaven met vakbonden FNV en CNV Vakmensen afspraken gemaakt over een extra beloning voor werknemers die in de zomer werken. Zij krijgen een toeslag van 5,25 euro bruto per uur.

De extra beloning loopt tot begin september. Daarna komt er voor een deel van de werknemers een toeslag van 1,40 euro per uur. Verder zijn er afspraken gemaakt over de roosters en werktijden en het vergoeden van woon-werkverkeer.

KLM kondigde eerder aan dit pinksterweekend tot 50 vluchten per dag te schrappen. Passagiers die met annuleringen te maken krijgen worden omgeboekt naar andere vluchten. Daarnaast worden op meerdere andere vluchten stoelen vrijgemaakt, zodat passagiers die vanwege drukte hun vlucht missen op een later moment op de dag alsnog kunnen vertrekken.

Verder experimenteert de vliegmaatschappij met een “alternatief bagageproces”, waarbij koffers later dan gebruikelijk aan boord worden gebracht. Daarmee moet worden voorkomen dat koffers van passagiers die uiteindelijk hun vlucht niet halen, later weer van boord gehaald moet worden.

Europa

De vliegmaatschappij besloot zaterdag amper passagiers vanaf Europese bestemmingen terug naar Schiphol te vliegen. Zeker 42 Cityhoppers, KLM-toestellen met maximaal 132 passagiers, keerden vanwege het besluit leeg terug. Twaalf vluchten, onder meer vanuit Ibiza, Athene, Parijs en Malaga, konden wel doorgaan met passagiers aan boord. Gisteren zei een woordvoerder te verwachten dat die maatregel niet opnieuw gebruikt hoefde te worden.

KLM streeft ernaar om alle ergens anders in Europa gestrande reizigers vandaag weer op weg te helpen door een nieuwe vlucht voor ze te regelen. Maar of dat gaat lukken durft de luchtvaartmaatschappij nog niet te zeggen.

Wil je weten hoe laat je precies op het vliegveld moet staan? Klik dan op deze link die berekend hoeveel uur van te voren je op Schiphol moet zijn.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!