Je wilt er misschien nog niet aan denken, maar zo meteen is de zomervakantie weer voorbij en begint het leven weer. Misschien begin je in september wel aan een nieuwe studie. Erg leuk, maar ook spannend en voor je begint met studeren zijn er een paar zaken die je moet regelen. Met behulp van de informatie van het jongeren informatiepunt: ‘Digidingendesk’, gaan we je met deze blog een handje helpen. Op digidingen-desk.nl kun je terecht voor overzichtelijke informatie over het regelen van zaken met de digitale overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een DigiD of aanvragen van studiefinanciering.

Studiefinanciering

Als je een opleiding volgt (mbo, hbo of universiteit) kun je geld van de overheid krijgen om te kunnen studeren. Dit heet studiefinanciering. Je ontvangt dit geld van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Studiefinanciering bestaat uit vier verschillende onderdelen. Basisbeurs, aanvullende beurs, studentenreisproduct en een lening. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt. Welke onderdelen je kunt aanvragen verschilt per opleiding. Bij het mbo moet je minimaal 18 zijn om in aanmerking te komen voor een basisbeurs, aanvullende beurs of lening. Een studentenreisproduct kun je wel aanvragen onder de 18. Voor het hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd.

Studenten die studeren aan het hbo en universiteit hebben sinds dit schooljaar (2023-2024) recht op een basisbeurs.

Lening

Je kunt er voor kiezen om geld te lenen bij DUO. Je hoeft niet het maximale bedrag te lenen. Je mag zelf kiezen hoeveel je wilt lenen. Je kunt je lening maandelijks verhogen, verlagen of stopzetten. Je bouwt als je leent een studieschuld op. Je moet deze na je opleiding terugbetalen met rente. Het rentepercentage kan per jaar verschillen. Als je een huis wilt kopen, dan telt je studieschuld mee in de berekening van je hypotheekbedrag. Denk goed na voordat je gaat lenen over wat je nodig hebt en bereken hoeveel je studieschuld gaat zijn. Je kunt dit berekenen door middel van deze rekenhulp.

Hoe kan ik studiefinanciering aanvragen?

Studiefinanciering vraag je aan via de website van DUO. Bij Digidingen-desk.nl kun je een overzichtelijk stappenplan en uitlegfilmpje vinden over hoe je dit kan doen.

In deze blog leggen we meer uit over studiefinanciering

Studentenreisproduct

Een studentenreisproduct is een onderdeel van studiefinanciering. Je kunt met het studentenreisproduct vrij of met korting met het openbaar vervoer. Je kan kiezen voor een week of weekend abonnement. Wat je kiest is afhankelijk van wat je nodig hebt. Woon je niet in dezelfde plek waar je studeert, dan is een week abonnement het handigst zodat je naar je opleiding kan. Woon je wel in de buurt van je studie bijvoorbeeld omdat je op kamers woont. Dan zou een weekend abonnement beter passen zodat je in het weekend naar huis kan.

Lening of gift?

Doe je mbo 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct gratis.

Doe je mbo 3 of 4, óf studeer je aan hbo of universiteit? Dan is het studentenreisproduct eerst een lening. Het wordt een gift als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Behaal je niet op tijd je diploma? Dan moet je de ov-lening terugbetalen.

Studentenreisproduct aanvragen

 Voor een studentenreisproduct heb je een persoonlijke ov-kaart nodig. Uitleg hoe je dat moet doen staat op digidingen-desk.nl in dit stappenplan. Daarna moet je het studentenreisproduct aanvragen via de website van DUO.  Hiervoor is ook een stappenplan en uitlegfilmpje gemaakt.

Vragen over studiefinanciering? Je kunt hier terecht.

DUO – Voor vragen over studiefinanciering kun je terecht op de website van DUO of bij een Servicekantoor. DUO heeft ook accounts op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube waar je vragen kunt stellen. Of bel met de klantenservice van DUO via 050 – 599 77 55.

De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je studiefinanciering. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!