Het is je vast niet ontgaan. Het leven wordt duurder. Boodschappen, kleding, festivals, maar ook de energierekening. De koude maanden komen eraan, dus om je daarop voor te bereiden, een paar kleine stappen die je kan zetten om energie te besparen.

Minder alleen koken

Woon je met huisgenoten? Gezamenlijk koken en eten kan veel energie besparen. Als je alleen woont, is voor meerdere avonden tegelijk koken ook helpen. Zo hoef je het gas of de oven niet elke avond te gebruiken. Het bespaart ook nog eens tijd als je niet elke dag eten hoeft te maken. Als je veel thee drinkt kan het ook schelen als je één keer water kookt en het water wat je niet gelijk gebruikt in een thermoskan bewaart.

Korter en kouder douchen

Dit is je waarschijnlijk vaker verteld, maar veel mensen douchen nog steeds lang of veel te heet. Vooral in de herfst- en wintermaanden is dit aantrekkelijk om te doen om lekker op te warmen na een koude fietstocht. Toch gaat je portemonnee een stuk blijer zijn als je de kraan een graadje kouder zet en er een paar minuten langer onder staat.

Warm kleden

Haal de warme sokken en truien maar uit de kast en zet je verwarming een paar graden lager. Makkelijk om toe te passen en het kan veel schelen in de energie kosten.

Gordijnen en deuren

Zet je gordijnen op zonnige dagen open. Zo warmt je huis op. Sluit je gordijnen in de avonden zodat de warmte minder snel naar buiten ontsnapt. Tochtstrips op je deuren en ramen plakken kan ook veel schelen. Je kan ook speciale tochtstopper kopen die je voor je deur kan leggen.

Stekker uit het stopcontact

Gebruik je de waterkoker, magnatron of oplader niet? Trek de stekker dan uit het stopcontact. Vooral als je de deur uit gaat en deze apparaten de hele dag niet gaat gebruiken.

Kleding wassen

Draai geen halve wasjes, en wacht met je kleding wassen tot de trommel vol kan. Woon je met huisgenoten en heb je per week niet genoeg was om een trommel mee te vullen. Misschien hebben je huisgenoten ook nog dingen die gewassen moeten worden zodat jullie gezamenlijk minder vaak de wasmachine aan hoeven te zetten. Gebruik de droger niet, of alleen wanneer het niet anders kan. Het duurt misschien langer, maar je kleren aan de lucht laten drogen scheelt kan veel schelen.

Regionaal Energieloket gratis cadeaubon

De gemeente Almere geeft bewoners van een huurwoning in samenwerking met Regionaal Energieloket een gratis cadeaubon om energiebesparende producten te kunnen aanschaffen. Je kan deze hier aanvragen.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!