Een bankrekening is een rekening waar je geld wordt bewaard. De bank beheert jouw geld op de bankrekening. Als je een bankrekening hebt, kun je inkomsten ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het salaris van je bijbaan of je zorgtoeslag. Ook kun je geld opnemen bij de geldautomaat, pinnen bij verkooppunten, online shoppen en geld overmaken naar anderen. Maar wat komt hier nog meer bij kijken?

Wanneer mag je een bankrekening openen? 

Je mag al een bankrekening hebben als je geboren wordt. Tot je 12e heet dat een kinderrekening. De rekening is van jou en jij kunt je geld daar op zetten. Maar je ouders kunnen er ook bij. Vanaf je 12e tot je 18e heb je een jongerenrekening. Als je een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgt, kun je een studentenrekening openen.

Wat kost een bankrekening?

De meeste Nederlandse banken bieden een gratis kinder-, jongeren- of studentenrekening aan. Dit is een gratis betaal- en spaarrekening voor kinderen, jongeren en studenten. Voor een gewone bankrekening betaal je bij de meeste Nederlandse banken een vast bedrag per maand. De kosten hiervan verschillen per bank. Voor je een betaalrekening opent is het dus slim om goed naar deze kosten te kijken.

Vanaf welke leeftijd ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn geldzaken?

Vanaf je 18de zijn je ouders niet meer financieel verantwoordelijk voor jou. Dat betekent dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor je geldzaken. Je mag dan bijvoorbeeld zonder toestemming van je ouders abonnementen en leningen afsluiten. Maar let op! Je bent ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten.

Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig totdat je 21 jaar bent. Dat betekent dat jouw ouders er nog steeds voor moeten zorgen dat jij onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.

 

Geld zaken zijn niet de enige dingen die je zelf moet regelen, administratie hoort er ook bij. Maar wat bedoelen we nou precies met administratie? Een administratie bijhouden betekent dat je alle dingen die je moet regelen met overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties bij elkaar verzamelt en op een duidelijke manier ordent. Bijvoorbeeld het wachtwoord van jouw DigiD, de salarisstrookjes van je bijbaan of het contract van jouw telefoonabonnement. Als je je administratie goed bijhoudt, zorgt dat voor overzicht en rust, en weet je wat je op welk moment moet regelen.

Vanaf welke leeftijd ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen administratie?

Vanaf 14 jaar mag je steeds meer zaken zelf regelen. Vanaf dat moment kun je bijvoorbeeld zelf je DigiD aanvragen en gebruiken. We raden aan om vanaf je 14e jaar te beginnen met het bijhouden van een eigen administratie. Je kunt deze dan uitbreiden naarmate je ouder wordt. Je kunt je ouders/opvoeders vragen je te helpen bij het maken van een eigen administratie.

Vanaf je 18e jaar moet je veel administratieve dingen zelf gaan regelen. Je bent vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor veel (geld)zaken.

Hoe hou je je administratie bij? 

Hou dagelijks je post en je e-mail in de gaten en plan wekelijks een moment om je administratie bij te houden en je rekeningen te betalen. Bekijk ook regelmatig je ‘Mijn-omgevingen’. Dit zijn beveiligde online omgevingen waar je, nadat je bent ingelogd, zelf je administratieve zaken kan regelen. Denk bijvoorbeeld aan MijnOverheid, MijnING of MijnKPN. Stel bij de ‘Mijn-omgevingen’ in dat je een melding via e-mail krijgt als er een nieuw bericht is.

Soms veranderen dingen tijdens een jaar. Je gaat bijvoorbeeld meer of minder werken, je verhuist, of je krijgt een ander telefoonnummer of e-mailadres. Het is belangrijk dat je nagaat aan welke organisaties je dit soort informatie moet doorgeven. Zorg dat je altijd bereikbaar blijft voor de organisaties.

Hoe bewaar je al je wachtwoorden?

Bij veel websites moet je inloggen met een gebruikersnamen en wachtwoord om administratieve zaken zelf te regelen. Het is belangrijk om voor iedere organisatie een ander wachtwoord te kiezen, want hiermee bescherm je je persoonlijke gegevens.

Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte wachtwoorden, maar zijn vaak lastiger te onthouden. Bedenk dus een wachtwoord dat jij makkelijk kan onthouden, zonder voor de hand liggende woorden. Gebruik bijvoorbeeld de beginletters van een gezegde of een zin uit een liedje. Vind je het lastig om al je wachtwoorden te onthouden? Laat Google jouw wachtwoorden niet opslaan, maar gebruik een wachtwoordmanager. Hiermee kun je jouw wachtwoorden veilig bewaren.

Hét informatiepunt voor jongeren: https://digidingen-desk.nl/themas/

  • Geldfit – Wil je anoniem advies over welke hulp het beste bij jouw situatie past? Kijk dan op geldfit.nl, bel naar Geldfit (0800 – 8115) of chat met Geldfit.
  • FiKks – Met deze app kun je een ‘buddy’ zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven. Kijk voor meer informatie op wijgaanhetfikksen.nl.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je geldzaken. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
  • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.Heb je vragen over jouw administratie? Neem dan contact op met:
    • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. je administratie. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
    • Het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt – Loop je ergens tegenaan en heb je behoefte aan informatie of advies? Neem contact op met het buurthuis, wijkcentrum of jongerenpunt bij jou in de buurt.

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!