Afgelopen week is er veel politieke informatie over ons heen gekomen. Prinsjesdag, miljoenennota, energietoeslagen, prijsplafond en ga zo maar door. In deze blog zullen we proberen uit te leggen wat dit voor jou betekent.

Prinsjesdag wat? 

Tijdens Prinsjesdag wordt de begroting die het kabinet heeft opgesteld voor het aankomende jaar bekend gemaakt. Hierin staat hoeveel geld de regering krijgt en waar ze het aan gaan uitgeven. De afgelopen tijd is het leven in Nederland een stuk duurder geworden. Dit heb je misschien al gemerkt tijdens het boodschappen doen of bij het tanken van je scooter. Daarnaast zitten we nu ook in een energiecrisis. Dit komt door verschillende factoren die al langere tijd gaande zijn, maar door de oorlog in Oekraïne verslechterd. Door hoge kosten is het voor veel Nederlanders lastig om rond te komen.

Wat gaat de regering doen?

  • Het minimumloon gaat in 2023 met 10% omhoog.
  • Mensen met weinig geld krijgen een toeslag voor energie via de gemeente. Uitwonende studenten (21+) in Almere hebben hier ook recht op.
  • De huurtoeslag, zorgtoeslag en overige toeslagen worden hoger.
  • Als je werkt hoef je minder belasting te betalen over je loon.
  • Er wordt meer geld uit gegeven aan onderwijs, wonen, klimaatverandering, gelijke kansen, het leger en de toekomst van het platteland.

De regering kan niet eindeloos geld uitgeven. Dit kan effect hebben op de staatsschuld. De regering wil de staatsschuld niet te hoog laten oplopen, omdat anders de jonge mensen van nu daar in de toekomst mee zit.

Prijsplafond

Veel van de bovenstaande maatregelen zijn pas van kracht in 2023. Alleen veel mensen kunnen nu al niet rondkomen. Voornamelijk door de energierekening. Daar probeert het kabinet nu mee te helpen.

Filmpje: Je extreme energierekening ontleed

Het idee is dat de overheid een deel van die energierekening overneemt. Dit gaan ze doen door het invoeren van een prijsplafond. Dit betekent dat de overheid de maximumrpijs van energie voor een gemiddelde gebruik huishouden garandeert. Vanaf november betaald iedereen maximaal 0,70 voor stroom per kWh en 1,50 per m³ voor gas.

Stadswarmte

Duizenden huishoudens in Almere, Lelystad en Zeewolde hebben stadsverwarming. Deze compensatie is nu alleen voor gas en elektriciteit. Minister-president Rutte heeft wel aangegeven dat ze bezig zijn met een compensatieregeling voor mensen met stadswarmte, maar hoe dat eruit gaat zien is nog onduidelijk.

Er wordt hoe dan ook hard gewerkt om jou deze winter en het nieuwe jaar te helpen. Zelf energie besparen kan ook veel helpen. Hier hebben we al eerder een blog over geschreven.

Meer informatie

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!